Безработни се включват в разчистването след пожарите

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщават от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Средствата за сформирането на аварийните екипи са в размер на 3,4 млн. лв. Те са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение на финансовия ресурс по програми и мерки на Националния план за действие по заетостта. Мярката е била съгласувана по време на Националния съвет за насърчаване на заетостта, уточняват от МТСП. Общините ще могат да се възползват от труда на безработните, като заявят в бюрата по труда, колко души могат да наемат за аварийно-възстановителни дейности.

Наетите безработни ще подпомагат хората от пострадалите населени места чрез различни дейности по разчистване на техните имоти, както и с неквалифицирана работа за отстраняване на нанесените щети по общинската инфраструктура. С част от средствата ще се финансира заетостта на безработни при извършване на бъдещи неотложни действия за предотвратяване и преодоляване на последствията при бедствия, възникнали вследствие на пожари, наводнения и др. Припомняме, че пострадалите от пожарите в с. Воден още вчера заявиха, че искат помощ от държавата, за да почистят и възстановят домовете си. Те дори се заканиха, че ще протестират пред парламента, ако такава не им бъде осигурена. Междувременно обаче стана ясно, че много доброволци вече работят на терен, за да помогнат на пострадалите в разчистването на опожарените дворове. Хора от различни части на страната са помагали през почивните дни на живеещите в опожареното село.

 

Свързани новини

Жълт код за интензивни валежи е в сила за пет области в петък

vesito

Корнелия Нинова подаде оставка

vesito

Георги Самандов от Гоце Делчев отново пое поста заместник-министър на енергетиката

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.