Банско Фолк фест 2024 – незабравим празник на народното творчество

Тазгодишното издание на Банско Фолк фест ще се запомни с невероятното настроение и огромния интерес на банскалии и гости на града към събитието.
На 12 и 13 юли площадът на Банско събра стотици участници и хиляди почитатели на фолклора от България и чужбина. Всички се насладиха на удивителни изпълнения на автентичен и обработен фолклор и се потопиха в магията на народното творчество, споделяйки усещането за принадлежност към богатото културно наследство на България. Две поредни вечери, централният площад се превръщаше в огромна хоротека, а на хората се хващаха хо́ра от всички възрасти. Не по-малко ентусиазирани от българите бяха чуждестранните гости на Банско, които с жар танцуваха в неравноделни ритми.
Във фолклорната програма на Банско Фолк фест 2024 г. бяха включени фолклорни групи, самодейни колективи и танцови състави от цяла България. Специални музикални гости бяха фолклорната певица Ана-Мария и фолк-група „Круна“ от Република Северна Македония.
В конкурсната програма се включиха 25 фолклорни вокални и танцови групи, от които журито отличи с първа награда ТФ“Велико Сяров“ гр.Сливен, с втора – СФГ“Ентусиазъм“ гр. Лом и НЧ“Пробуда“ с.Тетово,общ. Русе , с трета – ТГ“Гъмзовяни“ гр.Сухиндол и НЧ“Светлина“ с.Гьоврен, общ. Девин.
При индивидуалните изпълнители на първо място бе класирана Катерина Юнчова от гр.Банско, на второ – Роман Романов от гр.Златоград, и на трето място – Фатме Мехмедова.
Със специална награди журито оцени като най-добро изпълнението на Михаела Бояджийска от гр. Банско. Специални награди получиха също Нели Михайлова и „ФГ“Банско младост“ от гр.Банско, ТФ „Синеводски бисери“ с.Синя вода, общ.Разград и ТС„Весели крачета“ с.Лакатник, общ.Своге.
В категория „Автентичен фолклор“ първа награда грабнаха МФГ„Бански старчета“, на второ се класира ФФ“Жарава“ гр.Пловдив, а на трето – ФПГ“Кукленки“ гр.Куклен.
Може да бъде изображение с 5 души, акордеон, дирндъл и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 7 души, танцуващи хора, дирндъл и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 8 души, танцуващи хора и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 10 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 13 души, танцуващи хора и текстово съобщение
Може да бъде изображение с един или повече хора, танцуващи хора, дирндъл, тълпа и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение

Свързани новини

Община Кресна със съобщение за разделно събиране на отпадъци!

vesito

Изложба – базар на гоблени, изработени от младежи със специални потребности в Банско

vesito

Управителят на „ВиК“ ЕООД-Благоевград, инж. Мартин Петров, и кметът на Община Благоевград Методи Байкушев проведоха работна среща

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.