Яхти, уиски и сперма на бикове

Аржентина наложи ограничения върху вноса на 31 вида стоки в страната: яхти, уиски, вафли, чукове, бича сперма, маркери, оборудване за копаене на криптовалута, високоговорители, закачалки и други продукти. Правителството на страната обясни забраната за вноса на 31 артикула на фона на недостиг на долари от Аржентинската централна банка, съобщава агенция Bloomberg.

За вноса на стоки, подложени на ограничения, компаниите ще трябва всеки път да получават специално разрешение от властите. Ограниченията влязоха в сила веднага след публикуването на черния списък на вносните стоки.

Правителствен говорител обясни, че властите са открили значително увеличение на вноса на ограничени стоки. „Ръстът на вноса на тези стоки подхранва рязко покачване на общата сметка за внос на страната и източва така необходимите долари от хазната на централната банка“, казва говорител на правителството.

Ограниченията, обявени на 25 август, са част от отчаян опит на правителството да стабилизира валутния курс и да ограничи инфлацията, която скочи с над 70%. Разликата между официалния и паралелния курс на аржентинското песо (ARS) остава над 100%.

В средата на август аржентинската централна банка повиши основната лихва Leliq с 950 базисни пункта до 69,5%. Това е осмото повишение на лихвите през 2022 г. и най-значителното от август 2019 г. Икономистите очакват годишната инфлация в Аржентина да нарасне до 90% през текущата година.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Пак нагоре: 103 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

368 новозаразени с коронавирус в Благоевград

vesito

Пробив: Наши лекари създадоха хранителна добавка, помагаща срещу COVID

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.