Ясно е! С формална обществена поръчка с предизвестен край община Благоевград търси фирма за обгрижване на уличните кучета

160 000 лв. максимална цена за залавяне, ветеринарномедицинско обслужване с настаняване в приют за безстопанствени животни и помещения, свързани с намаляване популацията на безстопанствените кучета, обяви Благоевград в ежегодната обществена поръчка, с която опитва да се справи с бездомните кучета.

Цената е абсолютно същата като миналата година, без да е съобразена с проучване повече ли са кучетата, или по-малко в община Благоевград, има ли изменение в цените на ветеринарните медикаменти и на храната, с която животните трябва да се изхранват в приюта, тоест подходено е напълно бюрократично, коментираха от Сдружението за защита на бездомните животни в Благоевград, което от години е поело патронаж над приюта и членовете му безвъзмездно обгрижват четириногите, обикновено през уикендите.

Припомняме, че от 7 г. единствената фирма, която подава документи в обществените поръчки на община Благоевград за тази дейност и съответно ги печели, е благоевградската фирма „Балико“ ЕООД на Илиана Балева. През 2019 г. общият сбор на услугите, включващи всички ангажименти и задължения за едно куче, в нейната оферта бе 166,92 лв. с ДДС. Същата оферта Балева подаде и през 2018 г. Изменения едва ли ще има и тази година, защото „Балико“ вероятно отново ще бъде единственият кандидат.

Според разбивката на сумата залавяне на куче е 52,80 лв., кастрацията е 68,16 лв., маркирането – 15,56 лв., цената на ваксинация и на обезпаразитяване е по 4,32 лв., храната на ден с ДДС – 3,12 лв., евтаназията струва 9 лв., събирането на умряло куче и извозването му до екарисаж става срещу 8,64 лв. Предвидените разходи за консумативи и поддръжка на приюта, който е с 46 места, за година са за 6690 лв., а за вода и еленергия са заложени 6912 лв. с ДДС.

„Наистина всичко поскъпва, просто това е заложената в бюджета сума и я изразходваме за колкото кучета ни стигнат парите”, коментира за „Струма“ Ил. Балева. По нейни спомени приютът винаги е бил препълнен, а единственото разрешение на проблема е, ако животните бъдат осиновявани, за да освободят място за следващите.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Ани Салич страда за селската къща на бившия си

vyara

Забраниха достъпа до Банско!

desi

РЗИ със подробна справка за новите случаи на коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.