Ясна е причината за пожара в автобуса-ковчег на АМ “Струма”

Известна е причината за възникването на пожара и местонахождението на първоначалното му огнище в автобуса с македонски туристи, който катастрофира на АМ „Струма“. Това съобщиха пред Би Ти Ви прокурор Бисер Михайлов и следовател Мариан Маринов, които работят по разследването на трагедията. Маринов отказа да разкрие причината за пожара и заяви, че „ще остави това на експертите“, които вече има своите „тези”, след като вчера е проведе отново основен оглед на автобуса. Въпреки това следователят коментира, че голямо парче мантинела се е „нанизало“ в автобуса при гумата до предната врата, открита е „нагъната на хармоника“ и „резервоарът, който е пластмасов е разрушен“.

„Представяте си какво триене и искри е имало“, коментира Михайлов. Следователят допълни, че автобусът е бил стар и “рециклиран” в Турция, като цялото му оборудване е било сменено и предстои да бъде изяснено дали новото е “незаводско”. Конспиративните теории, които циркулират в общественото пространство, са неверни, заяви прокурор Михайлов. В автобуса не е имало взривни вещества, категоричен е Михайлов, който се позова на пробите и натривките, направени върху останките на автобуса. Няма данни и за туби с бензин, а теориите за наличие на заготовки и “материали за производство на наркотици” са “толкова нелепи, че не заслужават коментар”, каза прокурорът. Следовател Маринов отбеляза, че е имало туби с нафта за захранване на отоплителната система на автобуса, но те са останали незасегнати от пожара. Двигателят на автобуса също е изправен и може още сега да бъде запален и да работи безпроблемно. Според Маринов не може да се вини лошото състояние на мантинелата, която според експерти не е била монтирана според изискванията: “Дори със 100 болта да беше закрепена, автобусът щеше да я отнесе. Автобусът е 18 тона. Той я е отнесъл като бръмбар сламка”.

Свързани новини

Време е за развлечения! Хотелски комплекс „Боже име“ привлича клиенти с уют, чистота и вкусна храна

vesito

Цветница е! Спасителят е посрещнат в Йерусалим

vesito

Временният шеф на болница „Лозенец“ става постоянен

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.