Явор Бахаров не успя да събори в съда тестването за дрога и алкохол

Актьорът Явор Бахаров не успя да събори в съда наредбата, по която полицията прави проверки за употреба на алкохол и наркотици. Върховният административен съд обяви окончателно, че наредбата е приета напълно законно след обществено обсъждане.

Преди две години актьорът поиска от съда да отмени редица текстове от наредбата за установяване на употребата на алкохол и наркотици, която се използва от МВР срещу шофьорите в нетрезво състояние. Актьорът е мотивирал правния си интерес с факта, че туко що е бил осъден на първа инстанция на една година затвор ефективно и му е отнета шофьорската книжка.

След това ефективната присъда на Бахаров бе заменена с условна, но той продължи да настоява за премахване на наредбата. В началото на седмицата актьорът бе арестуван за притежаване на наркотици.

Употребилите алкохол шофьори подлежат на наказателна отговорност, ако концентрацията на алкохол в кръвта им е по-голяма от 1.2 промила.

При употребилите наркотици долна граница няма. Няма и ред, по който подобно нещо да бъде установено. Един от основните проблеми е, че няма точни критерии при тестовете, при които да се разграничава употребата на наркотици от метаболити на някои разрешени за употреба лекарства.

Така гражданин може да се окаже подведен под отговорност, защото е приел лекарство, а тестовете на МВР реагират като за наркотик. Подобен казус бе повдигнат по-рано тази година покрай пандемията.

Хлорохинът може да реагира на тестовете като амфетамин, а в началото на пандемията се използваше масово за лечение на пациенти с Covid-19. Производните на това лекарство се използват за контролиране на състоянието на пациенти с ревматологични заболявания.

Явор Бахаров твърди в жалбата си, че трябва да бъде отменен изцяло чл. 20 от наредбата, в който са изброени лабораториите за изследване на проби за наличие на наркотичните вещества в кръв и урина. Нито една от тези лаборатории няма акредитация за тези специфични проучвания.

В жалбата на актьора се казва, че липсата на акредитация на тези лаборатории нарушава правото на защита и на справедлив процес на обвиняемите и подсъдимите. ВАС отхвърля това искане с аргумента, че акредитацията на лечебните заведения се дава по съвсем различен ред и той няма никакво отношение към този въпрос.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Владислав Панев: Иде газ от Нигерия и Алжир, а „Газпром“ е уплашен

Regiona

ЕК препоръча намаление на потреблението на газ с 15% от 1 август

Regiona

Зърното отново поскъпна на световните пазари при вяла търговия

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.