„Щото трябва да му построиме и хотела“. Бивш ректор на УНСС е глобен за анекс за 1 млн. лева

„Нe, нe, бeшe крaтък рaзгoвoр… C тoзи Cтaти нa УНCC (тогавашният рeктoр нa УНCC-б.р.) бeшe пo… Щoт’ aз му кaзaх, утрe щe дoйдa, щe ти дaм пaритe, нo пaрaлeлнo c тoвa вкaрвaм АДФИ и oт хoтeлa ти в Гърция дoтукa щe дoйдaт пo тoвa… Aaaaaa, викaм, cлaдур тaкъв… щe мe притиcкaш… Aз утрe чe дoйдa, щe рaзбeра и щe ти кaжa… Чeтири милиoнa и пoлoвинa cтaнaхa нa 16 милиoнa и пoлoвинa, щoтo трябвa дa му пocтрoимe и хoтeлa… E*aх гo…“

Тази знаменита част от разговора на бившия премиер Бойко Борисов с „братиньо“, както нарича председателя на Конституционния съд Борис Велчев, бе разпратена до медиите от анонимен подател през юли миналата година. Лидерът на ГЕРБ не е оспорвал автентичността му, а проф. Велчев дори я потвърди.

Повод за тази подхвърлена реплика на Борисов е проф. Стати Статев – дългогодишният ректор на УНСС. А конкретната причина за споменаването му е строежът на новия корпус на университета срещу над 10 милиона лева.

Корпусът на УНСС доведе до малка криза в отношенията между държавата и университета през април 2019 година, когато властта на Борисов и ГЕРБ изглеждаше непоклатима.

През 2019 г. проф. Статев изплака публично в отворено писмо до правителството, че УНСС е пред фалит, защото не може да плати за строежа на новия си учебен корпус

Строителството започва през 2016 г. с 4.5 милиона лева от оперативната програма „Региони в растеж“, но е нужно значително държавно съфинансиране. Министерството на финансите първо отказа да плати дългове на университета заради съмнения за нередности. След това Стати Статев излезе с прочувствената позиция за фалита на УНСС и Борисов бързо даде въпросните 7.5 млн. лв.

От записа става ясно, че Борисов е бил наясно с разхищенията и не е бил особено доволен от поведението на Статев. Аудиото не успява да разясни чий е хотелът в Гърция. В имуществената си декларация през 2018 г. проф. Статев е декларирал, че има къща с двор на остров Тасос.

Борисов дава парите, но и наистина изпраща АДФИ в университета, за да провери договора за строителството на корпуса. Събраната информация е смущаваща.

На 13 април 2016 година Стати Статев е подписал договор с обединение „ГВ 2016“ за 9.67 милиона лева за проектиране и строителство на корпуса. Около година по-късно ректорът е пописал и анекс към този договор, който вдига цената с над милион лева – до 10.69 млн.лв. Оправданието са „непредвидени обстоятелства“.

Две години по-късно проф. Статев вече иска пари от Борисов, защото университета ще фалира заради неговия договор.

Финансовите инспектори установяват, че в първоначалната обществената поръчка ректорът не е предвидил извършването на конкретни строително-монтажни работи, защото няма проект. Контрактът е сключен на инженеринг – строителят първо трябва да проектира корпуса, а след това и да го построи корпуса.

АДФИ коментира, че към момента на подписване на договора, поради липсата на изработени проекти, не са налични количествени сметки, от които да се удостовери подробно вида и количеството на предвидените за изпълнение строително-монтажни работи.

Подробната сметка е готова година по-късно с идейния проект. Тя вдига сумата с над един милион лева. Едва тогава УНСС узнава, че трябва да подмени два трансформатора, да измести електропровод и да извърши преустройство на канализацията.

Финансовата инспекция приема, че всичко това няма как да са непредвидени обстоятелства, а става въпрос за недостатъци на първоначалния договор.

Ректорът на УНСС Стати Статев е глобен със стандартните за случая 10 000 лева, защото е допуснал университетът да похарчи над един милион лева допълнително за новия корпус. Той обжалва пред съда, но Софийският районен съд потвърждава глобата като законна. Проф. Статев може да обжалва и пред административния съд.

Стати Статев беше ректор на УНСС в продължение на осем години – от декември 2011 до декември 2019 година. След изтичането на втория му мандата той е сменен от проф. Димитър Димитров. Проф. Статев е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност

Доцентът бунтар

В началото на април миналата година доцентът по журналистика в УНСС Мартин Осиковски подаде оставка от ръководните постове в университета на 2 април в знак на протест срещу политическата агитация при предизборно посещение на премиера Бойко Борисов.

Борисов пристигна в УНСС, съпровождан от тогавашния финансов министър Кирил Ананиев и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Те присъстваха на тържественото откриване именно на новия корпус, който става причина за глобата на Статев.

„Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога“, написа тогава Осиковски във Фейсбук. Той се възмути, че е допуснато „един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV“.

„Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ“, каза тогава преподавателят.

Малко по-късно обаче ръководството на университета наложи дисциплинарно уволнение на доцента и като преподавател за „злоупотреба с доверието на работодателя“. Това предизвика сериозни критики към УНСС и седмица по-късно Осиковски бе възстановен като преподавател.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Туроператори поискаха оставката на ресорния министър заради спорно подпомагане

Regiona

Български военен е намерен мъртъв с огнестрелна рана в Сараево

Regiona

K: Свят | Балкански държави предлагат временно убежище на афганистанци, инфлацията в еврозоната расте

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.