Ще се отложат ли техническите паспорти на сградите?

Само 2200 жилищни сгради в страната са с готови паспорти. Делът им е едва 0,11% от тези постройки в България, съобщава „Монитор“.

Юридически изискването до края на годината всяка жилищна сграда да  има този документ не е отменено, потвърдиха от строителното министерство. От ведомството припомниха, че засега има само предложения за отлагането, публикувани за обществено обсъждане, като крайният срок е 31 май.

Проверка в интернет показва, че офертите за изработването на технически паспорт на сградата обикновено са до 5 лв. без ДДС за квадрат от разгърнатата застроена площ (РЗП). Във въпросната сума се включват трите основни дейности, задължителни за издаването на паспорта. За конструктивно обследване на съществуващи сгради предложенията са в рамките 0,75 лв. – 1.50 лв./кв. м, а обследването за енергийната ефективност на блока от 0.60 до 1.20 лв./кв. м, като стойността зависи от вида на обекта и наличната документация. Заснемането на сграда по част архитектурна е от 1.50 лв. до 3.00 лв./кв. м, като то се прави само при съществуващи  чертежи на сградата.

Заснемане на имотите, които са паметници на културата, обикновено се договарят за всеки обект в зависимост от неговата сложност. От фирми, предлагащи издаване на технически паспорт информираха, че в столицата най-голям интерес към документа има в панелните комплекси, а в провинцията от собственици на еднофамилни къщи.

Преобладаващата част от жилищните сгради в България са с технически паспорти – 1930 са санираните блокове със 100% субсидия по държавната програма, сочи справка в сайта на МРРБ. Най-много са обновените сгради в област Бургас – 236, като в областния център те са 205. На второ място по санирани блокове с пари от хазната със 189 блока е Пиринска Македония, където в областния център са обновени 143 сгради, други 26 са в гр. Гоце Делчев. Със 7 се отчитат в гр. Сандански, а в най-големия ни зимен курорт Банско – само с една. В столицата готовите и въведени в експлоатация санирани сгради са 119 и са доста по-малко, отколкото в Благоевград.

В област Пловдив броят им е 149, като само в областния център те са 72. Хасково обаче е пред града под тепетата със 100 готови обновени жилищни сгради, като в цялата област там броят на завършените блокове е 169.

Най-малко санирани блокове – по 18, са завършени в областите Монтана и Силистра.

 

 

Свързани новини

Африка: Там, където назряват неприятности

Regiona

Опасна игра – деца поглъщат магнитни топчета

vesito

Новите правила на Брюксел: Свобода на движение в ЕС срещу бустерна доза

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.