Ще има ли праг за достойна минимална заплата?

В България да се въведе “праг на достойнството” за минималната работна заплата. Идеята се подкрепя от Министерството на труда и социалната политика, съобщи ресорният министър в оставка Деница Сачева. Въвеждането є е предвидено в проекта на директива на ЕС за адекватни минимални работни заплати, която беше обсъдена на кръгла маса, организирана от КНСБ.

Този праг означава, че законоустановеното минимално възнаграждение трябва да е 60% от медианната брутна заплата и 50% от средната брутна заплата в съответната страна. Медианната заплата се изчислява веднъж на 4 години от НСИ, като се вземат от най-високото до най-ниското ниво на заплащане.

По думите на Сачева числата в България в момента са доста близки до заложените в директивата. И допълни, че ролята на минималните заплати става все по-важна в условията на икономически спад.

Според КНСБ у нас трябва да се въведе така наречената “заплата за издръжка”, за да се намали броят на нископлатените работници и работещите бедни. За 2020 г. тя е 1214 лева, а минималната заплата е едва 50% от нея. “Заплатата за издръжка” няма задължителен характер и трябва да се търси широка обществена подкрепа за нейното прилагане, смятат синдикалистите.

Тя е доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че става въпрос за механизъм, който да потвърди максимата, че заетостта вади хората от капана на бедността. Хората, които получават близка до минималната работна заплата са стотици хиляди, посочи Димитров. От КНСБ настояват за ежегоден ръст от 17,5% на минималната работна заплата, което ще позволи тя да достигне нивото на “заплатата за издръжка” през 2025 г.

Източник: Труд

Свързани новини

Грижите за човек с увреждания ще се зачитат за осигурителен стаж

bilyana

Няма свободни легла в Covid отделенията на болниците в Благоевградска област, хора с пневмонии изчакват на домашно лечение

vesito

Учени разкриха как да убием коронавируса в домашни условия

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.