Шолц: Може да гарантираме енергийната си сигурност и без „Северен поток“

Германия ще може да гарантира своята сигурност в областта на енергетиката, въпреки събитията със „Северен поток“. „ФРГ вероятно ще успее да гарантира енергийната си сигурност, въпреки факта, че вече няма газ, който да отива от Русия към Германия по тръбопроводи“, каза германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция след среща с правителствените ръководители на федералните провинции, отбелязвайки постиженията на Германия под формата на нови споразумения за внос на газ, изграждането на резервоари за LNG и нивото на запълване на съоръженията за съхранение на газ до 92% в момента.

Германският канцлер спомена още, че Берлин и федералните провинции са постигнали споразумение за стабилизиране на енергийната криза с пакети за помощ на стойност 250 млрд. EUR.

Атаките бяха извършени на 26 септември едновременно срещу два руски газопровода за износ към Европа – Северен поток и Северен поток 2. Германия, Дания и Швеция не изключват целенасочен саботаж. Nord Stream AG съобщи, че извънредното положение на газопроводите е безпрецедентно и е невъзможно да се оцени времето, за което могат да бъдат ремонтирани.

„Газпром“ съобщи на 3 октомври, че налягането в повредените газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“ се е стабилизирало, изтичането на газ е спряло и газът се изпомпва от друг газопровод. На свой ред шведската брегова охрана заяви, че „по-малко“ изтичане от „Северен поток 2“ продължава и налягането дори леко се увеличава.

Генералната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за акт на международен тероризъм след повредата на газопровода „Северен поток“. Руският президент Владимир Путин, говорейки за саботажа на Северен поток, каза, че санкциите на англосаксонците вече не са достатъчни, те са започнали да унищожават общоевропейската енергийна инфраструктура.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Пенсионерите с добавка от 50 лв. и през май

vesito

ЗА ВЕЛИКДЕН: БДЖ пуска близо 13 000 допълнителни места

vesito

Родители на протест пред президентството

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.