ШОКИРАЩ СЛУЧАЙ: Накараха баба да плати билета на 3-годишното си внуче, за да се качи на автобус на градския транспорт

Възрастна жена беше принудена да заплати и билета на своята тригодишна внучка, която пожела да се качи на автобус от градските линии в Благоевград, предаде БНР.

Собственикът на фирмата превозвач се аргументира с наредба на транспортното министерство. Правилата и условията за безплатен или частично платен обществен транспорт са регламентирани в Наредбата за компенсиране на намалените приходи на превозвачите, извършващи услугата. Пенсионери, ученици и студенти ползват тази услуга с намаление, за което обаче трябва да представят документ и да получат карта.

Право на безплатно пътуване в градския и междуградски транспорт имат децата до 7 години, военноинвалидите и ветераните от войните. Разходите на превозвачите за тези групи хора се субсидират от държавата. За да е възможно това, е необходим документ – карта, която се презаверява всяка година.

Така стоят нещата и за междуградските превози. Там също се издава безплатен билет, но срещу документ. Обикновено това е актът за раждане.

Ако няма карта обаче, няма и компенсиране на разходите на превозвача. Тъй като чрез общините всяка година се подават отчети за хората, които ползват безплатно или с намаление транспорта и държавата превежда субсидиите на фирмите.

Свързани новини

Семейство от Пловдив показа какво са вечеряли за 130 лв. в Гърция (СНИМКИ)

vesito

Украйна предупреди за по-малко площи с пшеница, ако руската блокада продължи

Regiona

Премиерът Стефан Янев ще проведе среща днес с пожарникарите, участвали в гасенето на пожари в област Благоевград   

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.