Шефът на ЮЗДП Дамян Дамянов: Гората ще се възстанови, нападението от ръждивата борова листна оса не е фатално

Гората ще се възстанови, нападението на ръждивата борова листна оса от не е фатално. Това заяви на пресконференция днес директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.

Той обясни,че решението да не се пръскат горите е изцяло негово.

Повод са срещата бяха многобройните сигнали и запитвания отзагрижени приятели на гората, предизвикани от нападението на ръждивата борова листна оса по иглолистни гори в района на държавните горски стопанства в Благоевград, Симитли и Рилски манастир.

„Отговорността за това да бъде извършено пръскането или не, е изцяло моя, тъй като аз трябваше да реша дали без обществена поръчка да направим разход от 200 000 лв., или преценявайки опасността за насажденията, да изчакаме да премине нападението и процедурата за избор на нова фирма за пръскането. Аз прецених, че преценявайки вредата, не е преценен риска да изберем фирма без процедура“, коментира Дамян Дамянов.

Според него нападението не е от фатално за гората, тъй като това е възобновима щета.

Свързани новини

ВиК– Благоевград вече пета година реновира паркови и улични чешми под мото „Водата – нашето общо богатство“

vesito

Побой в ж.к „Запад“: Полицейски инспектор окървави 18-годишен младеж заради изхвърлен фас

vesito

Внимание! Опасност от наводнения заради снеготопенето

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.