Шести месец хиляди губят работата си

Шести пореден месец уволнените хора са повече от назначените, показват данни на НСИ. Негативната тенденция на пазара на труда започва от началото на месец юли и продължава и досега. Вече 25 поредни седмици съкратените хора са повече от наетите. В резултат нетно над 36 хил. души са останали без препитание през втората половина на годината.

От началото на юли до 19 декември регистрираните нови безработни са над 128,8 хил. души. Същевременно назначените на работа са само 92,1 хил. Кризата на пазара на труда започна след като служебният кабинет промени мярката за запазване на заетостта 60/40, така че по-малко фирми могат да се възползват от нея.

Следващият голям удар на пазара на труда нанесе въведеният от служебния кабинет зелен сертификат за достъп до редица обществени места от днес за утре без да бъде даден срок на хората и фирмите да се подготвят. Високите цени на тока също имат огромна роля за ръста на безработните. Служебното правителство прие мярка за подпомагане на бизнеса чак след като работодателските организации заплашиха с протести и то само за месеците октомври и ноември. Доскоро не се знаеше дали фирмите ще получат помощ за декември. А предложените преди дни от министерството на енергетиката компенсации за бизнеса заради скъпия ток не отговарят на очакванията на бизнеса.

В резултат все повече хора губят работата си. За периода от началото на юли досега във всички области на страната регистрираните нови безработни са повече от назначените на работа.

Най-тежко е положението в Пловдив. За близо шест месеца в областта са уволнени над 10,6 хил. души, а назначените са 6,4 хил. Така нетно над 4,1 хил. души са останали без работа в област Пловдив. Подобна е ситуацията и в област Бургас, където без работа също са останали над 4 хил. души. В София уволнените за половин година са най-много – 11,3 хил. Но и наетите на работа са най-много – над 9,2 хил. души.

Спират временно работа

Двойно повече ще уволняват персонал

28% със спад на приходите

Фирмите, които смятат да уволняват хора, са близо два пъти повече от тези, които ще наемат повече персонал. 7,6% от фирмите смятат да намалят персонала си, а само 3,9% смятат да увеличат служителите си, показва анкета на Националния статистически институт.

През ноември значително са нараснали и фирмите, които смятат временно да преустановят дейността си. Вероятно основната причина за това е скъпият ток. Пред януари 2,6% от фирмите са посочили, че очакват временно да преустановят дейността си, което е най-високото ниво на този отговор от януари насам.

През ноември 28,3% от нефинансовите предприятия посочват, че са имали намаление на приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с октомври, при 54,5% няма промяна, а само 16,7% имат увеличение.

Намаление на приходите имат 39,6% от фирмите в дейностите “Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности”. Спад на приходите имат и 31,9% от фирмите в сектора “Търговия, транспорт и ресторантьорство”,пише труд.

 

Свързани новини

Газовата връзка с Гърция: Остава още малко, нека всички се напрегнем

Regiona

108 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Руски олигарси изнасят капиталите си в Дубай

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.