Чист ли е матракът ви?

Чистота на нашия дом е от ключово значение. С помощта на почистването се премахват всички алергени и замърсители, намаляват се нивата на стрес и умората, а и цялостно се подобрява качеството на живот. Но замисляли ли сте се за матраците и тяхното почистване?

 

Може да не го забелязвате, но в матраците се натрупва изключително много мръсотия. Заедно с това потенето по време на сън, както и мъртвата кожа, която полепва, спомага размножаването на вредни гъбички, бактерии и акари.

 

В случай, че до момента не сте почиствали вашите матраци, то най-вероятно това е едно от най-мръсните места във вашия дом. Матракът е мястото, на което спим. Това означава, че той също допринася за качеството на нашия сън и здраве. Мръсният матрак може да ви причини сърбеж, алергии и да наруши вашия сън.

 

Именно затова неговото почистване е от изключителна важност. То ще ви помогне да спите по-добре, да се чувствате по-добре, а и ще подобрите качеството на въздуха във вашия дом.

 

 

Почистване на матрака

Почистването на матрака може да бъде доста досадно като задача, особено в случай, че трябва сами да го направите. За да можете да получите безупречно чист матрак и ефективно да премахнете бактериите, акарите и неприятните миризми, то ви съветваме да се обърнете към професионална почистваща фирма.

 

Те използват професионални препарати и уреди, с които извършват дълбоко почистване. Ето и стъпките, които следват, за да получите чисто нов матрак:

 

  • прахосмукачка– първата стъпка към чистия матрак е с прахосмукачка да премахнат всички акари, мъртва кожа и мръсотии, които могат да полепнат. За целта използват специална приставка за тапицерия, така че да почистят всяка една част на матрака;
  • освежаване с препарат– мръсният матрак със сигурност има неприятна миризма поради ред причини. С помощта на професионалните почистващи препарати вие ще получите ухание на свежест и чистота;
  • премахване на петна– петната се появяват и по матраците. Третата стъпка от професионалното почистване на матрака е именно премахването на петната;
  • химическо чистене– това е дълбоко почистване и е финалната стъпка, за да получите перфектно почистен матрак.

 

 

Какви са предимствата от чистия матрак?

Има безброй много причини, поради които да изчистите вашия матрак още днес. Предимствата на чистите матраци са много, но нека да разгледаме някои от най-важните сред тях.

 

 

Повишава качеството на въздуха

Мръсният и неподдържан матрак е сред основните причини за замърсения въздух в даденото помещение. Като се има предвид натрупаното количество прах и мръсотия, натрупани с времето върху него, не е изненада този факт.

 

Заедно с това мръсният матрак започва да мирише, което допълнително влияе. Почистването му действа незабавно на качеството на въздуха, като ще усетите свежест и чистота, а това от своя страна благоприятства качеството на вашия сън.

 

 

Намалява риска от развиване на алергии и кожни раздразнения

Замисляли сте се, че мръсният матрак може да отключи различни видове алергии или да влоши такива? Освен това, често кожните реакции са причини именно на непочистения матрак.

 

Причината за тези състояния са праховите акари и гъбичките, които се размножават. Именно затова не бива да пренебрегвате почистването на матрака и трябва да се погрижите по възможно най-добрия начин за него.

 

 

Удължава живота на вашия матрак

Правилното и редовно поддържане на всеки един предмет, мебел или уред в дома допринася за запазването на неговата цялост. Същото се отнася и за вашия матрак. Редовното му почистване помага да го запазите като нов за дълги години. Това ще предотврати неговото бързо износване.

 

За финал можем отново да кажем, че чистият матрак допринася значително за подобряване на това как спите, както и на качеството на въздуха, който дишате. Всичко това се отразява и благоприятно на вашето общо здравословно състояние, като ви предпазва от отключване на алергии и болести.

 

Както и по-горе споделихме, за да получите наистина чист матрак, то е необходимо да се обърнете към професионална фирма, която да го почисти. Разликата ще бъде наистина огромна. Освен това, препоръчително е да го правите поне два пъти годишно, за да се предотврати натрупването на неприятни миризми, развитието на бактерии и образуването на трудни за премахване петна.

Източник на снимката: pixabay.com

Свързани новини

Започнаха абитуриентските балове в София (ВИДЕО)

Regiona

За какво съжаляват повечето хора преди смъртта си

Regiona

ТРИ ЗА ЩАСТИЕ: Ицо Хазарта пак ще става баща (СНИМКА)

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.