Четирима общински съветници към кмета: Заповедта за затваряне на детските градини в селата да се отмени!

Пет села от Община Благоевград остават без детски градини през август по заповед на кмета на общината Румен Томов. По този повод четирима съветници от Благоевград изпратиха искане до кмета.

Гергана Муртова, Мария Гошева, д-р Теодор Велчев и Ясен Неделчев изразяват несъгласието си с разпоредбите на кметската заповед от 31.07. и по-конкретно затварянето на филиалите на детски градини в селата Покровник, Изгрев, Зелен дол, Церово и Рилци за период от 3 август до 31-и август.

След проведени срещи и разговори с родители, засегнати от кметската заповед, става ясно, че много от тях са информирани за затварянето на градините един ден по-рано. По този начин не им е дадена възможност да направят организация за придвижване на децата си до новото място или за отглеждане на децата у дома, от тези родители, които не могат да осигурят транспорт на детето си.

По време на изолацията, която била наложена заради пандемията от Ковид 19 през пролетта на 2020 г. масово хората бяха принуждавани от работодателите си да ползват платения си отпуск, за да останат у дома. В резултат на това, повечето от родителите на децата, които посещават филиалите в момента не разполагат с отпуск.

Според четиримата съветници кметската заповед поставя стотици родители в крайно неудобна и неблагоприятна ситуация, поради която някой от тях могат дори да загубят и работата си. С тази заповед се разпорежда децата да посещават градини в Благоевград. Това обаче е крайно неудобно и дискриминиращо за децата от засегнатите села. Много от родителите нямат автомобил, с който да извозват децата си до съответните градини в града.

Според съветниците реално не се предлага работещ вариант как тези деца да бъдат извозвани до и от тези градини без това да създава неудобство и затруднение на родителите.

Съветниците Гергана Муртова, Мария Гошева, д-р Теодор Велчев и Ясен Неделчев молят да бъде прекратено действието на тази заповед и филиалните градини да останат отворени или съответно директорите на градините да преценят кога, как и за какъв период те да се затворят след дискусия с родителите и съгласието на родителите.

Свързани новини

РЗИ с актуална информация за новите регистрирани случаи на коронавирус в област Благоевград

bilyana

На инат не става! Томов се съгласи с предложението на д-р П. Янкулски и дава фоайето на зала „Яворов“, болните ще се редят на топло за PCR направления

vesito

Освободиха от ареста директора на ТЕЦ „Бобов дол“

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.