Участниците в Международна нумизматична конференция посетиха два обекта в община Петрич

Изследователи – българските и международни специалисти в областта на нумизматиката, историята, археологията, изкуствознанието, антропологията посетиха обект „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“ и Исторически музей – Петрич.
Учените от над 20 държави са в България за участие в Международна конференция „Десетата съвместна среща на ECFN & Nomisma.org & Втори Български нумизматични четения“. Домакин е Софийският университет „Св. Климент Охридски“.
Един от партньорите на конференцията е Исторически музей – Петрич.
Участниците бяха посрещнати от кмета Димитър Бръчков първо в Исторически музей – Петрич, а после и в античния град Хераклея Синтика. Проф. Диляна Ботева, председател на организационния комитет на международната нумизматична конференция, поздрави кмета Димитър Бръчков за отличната комуникация с археологическия екип, който работи на обекта, защото това е безценно за археолозите. Кметът увери, че ще продължи подкрепата за проучванията и за развитието на обекта в туристическо отношение. „Тук наистина се случват чудеса“ – бе мнението на проф. Ботева, изразено пред ръководството на община Петрич. Уточни, че единодушно е взето решението изследователите да посетят именно античния град Хераклея Синтика, защото това е обект, в който всеки един участник ще познае своя период.
В Петрич пристигнаха още президентът на Международния нумизматичен съвет д-р Уте Вартенберг, както и проф. Франсоа Дьо Калатай, който е носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на СУ. 200 изследователи се включиха в Международната конференция „Десетата съвместна среща на ECFN & Nomisma.org & Втори Български нумизматични четения“.

Свързани новини

Ловци пускат 60 нови патици в езерото на Бачиново, все още е неразпознат убиецът на 17-те птици от камерите

vesito

ЧЕЗ предупреждава за спиране на тока в Благоевградска област

vesito

Катастрофа между „Мерцедес“ и „Фолксваген Поло“, има пострадали

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.