Цинк и калай в пастите за зъби неутрализират коронавируса за две минути 

Пастите за зъби с цинк и калай са способни да неутрализират коронавируса с 99,9% за две минути. До такива изводи са стигнали американски учени в хода на лабораторните изследвания, резултатите от които са публикувани в British Dental Journal.

Целта на програмата била да се определи дали е възможно да се намали разпространението на SARS-CoV-2 чрез използване на продукти за грижа за устната кухина.

В допълнение към открития ефект на пастата за зъби бяха потвърдени заключенията, получени в друго проучване, че водата за уста с цетилпиридиниев хлорид неутрализира вируса за половин минута.

„Резултатите показват, че някои пасти за зъби и води за уста могат да помогнат за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2 <…> чрез временно намаляване на количеството на вируса в устата“, се казва в публикацията.

Резултатите са доказани в клинични проучвания, включващи 260 пациенти с COVID-19, използващи паста за зъби и вода за уста.

Източник: Канал 3 сн: илюстративна

Свързани новини

СOVID кризата в цифри: 101 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Официално: Маските стават задължителни и на открито

vesito

Дни преди пенсия: Кметът Томов уволни гл. арх. Васил Тинчев

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.