Централната банка на Турция понижи основния лихвен процент за пръв път от началото на годината

Турската централна банка понижи основния лихвен процент с един процентен пункт на заседанието днес на Комитета по парична политика на финансовата институция, предаде Анадолската агенция.

Това е първият път тази година, в който банката решава да понижи лихвения процент, който от януари остава непроменен – на 14 процента. С днешното решение основният лихвен процент е понижен на 13 на сто.

„Комитетът прецени, че актуализираният лихвен процент е достатъчен предвид текущата перспектива“, се посочва в оповестеното изявление.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е известен със съпротивата си срещу високите лихви. В противоречие с класическите икономически теории той твърди, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията. В края на 2021 г. Ердоган накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19 на 14 процента в периода септември-декември.

Поредицата от намаляване на лихвените проценти миналата година предизвика валутна криза и повишаване на потребителските цени.

Миналия месец Турция отчете инфлация от близо 80 на сто на годишна база. Данните на Турския статистически институт (Тюркстат) за юли показват, че равнището на инфлацията е нараснало с 2,37 процента в сравнение с предходния месец, а спрямо юли 2021 г. инфлацията се е повишила с цели 79,60 на сто.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Запали се COVID-център в Тетово, има жертви

vesito

Съседна на Русия държава може да внесе близо 2 млн. тона руска пшеница

Regiona

/Видео/ Борисов на първата си инспекция за 2021-а, проверява газовите връзки с Азербайджан

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.