Цената на олиото скоро над 4лева за литър

Производители на олио прогнозират увеличение на цената му през следващите седмици. Държавата отчита задържане и очаква понижение на стойностите. В магазинната мрежа бутилка от 1 л олио струва от 3,5 до 5 лв.

Производителите прогнозират, че скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лв., съобщава bTV. Част от причините се крият в миналогодишната реколта.

„Основните фактори са следните – миналогодишната реколта беше лоша, което доведе до намаляване на слънчоглед, не само в България, а и по света. Сега има голямо търсене, което доведе до голямо поскъпване на настоящата. Увеличени са и всички други производствени разходи“, обяснява Георги Веселинов, производител на олио.

Повишение има за последната година и от не е малко, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Скокът сега е 43% спрямо същия период на миналата година. Рекордът бил преди месец – повишението било над 52%, но стойностите сега са задържани. Очаква се поевтиняване, според държавата.

„Заради напрежението с енергийните ресурси ще се наблюдава задържане на цената и докато се събере цялата реколта, докато се изкупи старата реколта – ще видим задържане на цената, след това започва понижаване. Нито един фактор от формиращите цената не показва, че можем да отидем към възходящ тренд“, посочи Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

И производители, и държавата са категорични, че реколтата сега е добра и без олио в магазините няма да останем.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Премиерът Бойко Борисов настоява да бъде свалена охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

vesito

Няма спирка! 47 нови случая на COVID-19 в Благоевград

vesito

Може да затворят и големите магазини!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.