Цветанов не отрече категорично бъдеща коалиция с ГЕРБ

Според председателя на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов в момента в България се върви към предсрочни избори.

 

 

„ГЕРБ доста се промени и управлението в последните месеци, особено в условията на пандемията.

Кабинетът не усети пулса на обществения протест. Опитите за оцеляване трябваше да преминат в диалог, а такъв беше съзнателно избягван.

Затова хората останаха с усещането, че властта е заинтересована повече от оцеляването си, отколкото проблемите и насоките, които дават протестите. Този протест започна като морален, но бездействието на кабинета го превръща в политически. Нито една политическа сила няма да получи дивидент от този протест“, коментира бившият заместник-председател на ГЕРБ пред БНР.

По думите му на този протест има предимно млади, образовани и интелигентни хора,

които искат да променят случващото се. „При загуба на обществено доверие единственият вариант са предсрочни избори.

Забавянето на оставките и реална промяна в политиката и търсенето на министър-председател, който да може да възстанови диалога между институциите. За голямо съжаление вече влизаме в предизборна ситуация и колкото повече се забавяме, толкова повече ще се създава противопоставяне както между обществото, така 8и между институциите. Това ще е вредно за страната.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

 

Трябва да коригираме много в управленския си подход“, смята Цветанов.

Той нарече „кризисен пиар“ опита на Борисов да се разграничи от влияние на ДПС.

„Исканията на протеста са усещането на обществото за дефицити в институциите. Повече бих говорил за политиката, трябва да има консолидиране на парламентарно мнозинство, което да е гарант за върховенство на закона“, каза Цветанов, помолен да коментира искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев.“Много е трудно отстраняването на главния прокурор в тези условия, в които сме сега, затова смятат, че трябва да се фокусираме върху възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори“, заяви Цветанов.

Той добави, че учредява партия на 27 септември.

„Името ще е свързано с евро-атлантическия път, който чертаем, без алтернатива“, каза Цветанов.

По думите му към проекта интерес имат и хора от ГЕРБ, „достойни и истински хора, които подкрепяха политическа партия ГЕРБ“. „Важно е не да говорим само за днес, а да чертаем един хоризонт, защото българските граждани искат перспектива за страната, а не кризисно оцеляване. Трябва да има обединение на нацията и диалог с институциите“, декларира Цветанов.

Попитан дали има възможност да се коалира с ГЕРБ, каза: „Коалицията с политическите партии трябва да е на принципна основа. И ако се променят нещата, ако има принципи, които защитават евроатлантическите ценности, аз съм убеден, че ще има и други политически формации, които биха влезли и то които днес са извънпарламентарно представени“.

 • политкика
 • Цветан Цветанов
 • Бойко Борисов
 • ГЕРБ

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Благодаря на Гешев, който е лъжец и позор за прокуратурата. Оставка!

  Regiona

  Манолова: Не е честно за Борисов да има тестове, а за хората да няма

  Regiona

  ГЕРБ предлага да не се намаляват присъдите на непълнолетни

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.