Цацаров: За имотите на магистрати и политици в чужбина има само оперативна информация

Прокуратурата не крие проверката за необявено имущество в чужбина на магистрати и политици, а в началото е разполагала само с оперативна информация за него. За част от лицата проверките продължават и до днес – две години по-късно.

Тази теза изказа в интервю за „24 часа“ бившият главен прокурор Сотир Цацаров, по чието време бе обявено, че се събират данни за имущество в чужбина. Два дни по-рано вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че за част от хората проверките са приключили, но прокуратурата ги крие. Той задодозря, че тези данни могат да се използват за натиск върху хората.

Ще възникнат въпроси

„Прокуратурата има данни за магистрати от Висшия съдебен съвет. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия“, заяви Рашков.

В отговор Цацаров заявява, че е поискал информация за имуществото в чужбина от ДАНС през май 2019 г. От контраразузнаването му изпратили две справки за общо 38 души. Те обаче съдържали само оперативна информация, която била негодна за образуване на разследване. Затова започнали допълнителни проверки.

„С оперативна информация доказване по НПК не се прави. Именно събирането на доказателства в потвърждение или оборване на оперативната информация е причината, поради която според мен част от проверките продължават още. Всичко друго е пълна спекула и демагогия. А от това до компроматите крачката е само една“, казва бившият главен прокурор, който в момента оглавява КПКОНПИ – институцията, която се занимава с незаконно имущество.

Според него не е вярно твърдението на Рашков, че имало списък с 77-78 лица. Ставало дума само 38 души. Проверките по тях никога не са били възлагани на МВР.

Той си мълчи и аз си мълча

„Следователно вместо загадъчното „знам, ама няма да кажа“ е по-добре на моменти да се замълчи. Който твърди, че аз или колегите ми сме прикрили имена с определена цел, просто лъже“, казва Цацаров.

Той обаче е съгласен с Рашков, че имената на магистрати и политици не можело да се обявят, защото справките на ДАНС са класифицирана информация и който ги огласи, би извършил престъпление.

Каква секретна информация?

Абсурд е да се твърди, че информацията за имущество на публични личности е класифицирана. Това написа във фейсбук бившият прокурор Андрей Янкулов, който в момента е правен съветник на организация „Антикорупционен фонд“.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fandrey.yankulov%2Fposts%2F10225389179305825&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“277″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

„Имуществото на тези лица подлежи на публично деклариране. Абсурд е информацията за несъответствие между декларираното и действителното имотно състояние на което и да е лице на висша публична длъжност да бъде защитена от закона тайна, при положение че имуществото на тези лица по закон трябва да бъде обявено. По тази логика ДАНС могат да засекретят всяка публична информация, вкарвайки я в някаква си справка с гриф“, написа той по повод интервюто на Цацаров.

Според него вече две години не се обявява имуществото на определени хора, а законът изисква точно обратното – публичност вместо прикриване.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

ОКОНЧАТЕЛНО: Учебната година ще приключи от вкъщи

desi

5 признака, че сте преболедували COVID-19 без да сте разбрали

vesito

КАТ с нова акция от днес

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.