Христо Казанджиев: Недостигът на природен газ е изкуствено създаден

Недостигът на природен газ е създаден изкуствено с цел геополитически ползи за доставчиците. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Христо Казанджиев, енергиен експерт от Български енергиен и минен форум. Той обясни, че цените на природния газ и нефта са извън контрола на българското правителство, но известно намаление може да се постигне чрез оптимизиране на разходите.

„Не съм оптимист за възможността за решение с цел за туширане на този ръст на цените, тъй като твърде малко фактори влияят от страна на България. Но министър-председателят от служебното правителство обяви днес, че ще предприемат реформи в енергетиката с оглед задържане ръста на цените на електроенергията и природния газ. От гледна точка на анализа ми се струва, че цените на природния газ и в Европа, и в България достигнаха своя максимум и оттук нататък може да очакваме плавно и постепенно намаляване на цената. Още повече, че цената на петрола започна леко да спада, но цената на природния газ продължи да се увеличава. Този недостиг на природен газ е изкуствено създаден с цел някои геополитически ползи за доставчиците“, коментира експертът.

Христо Казанджиев допълни, че на прага на зимния период газохранилищата в Европа не са запълнени в максимална степен. „Дискутираше се ролята на „Газпром“ и неговата политика на сдържане на доставките и стриктно придържане към договорите за доставка. Тези затруднения, които се създават, са с цел принуждаване на Европа да се съгласи с пускането и въвеждането в експлоатация на „Северен поток 2“, каза още Христо Казанджиев.

Според Христо Казанджиев тази стратегия вече дава своите резултати. Очакванията са доставките на природен газ по „Северен поток 2“ да стартират в края на годината и вероятно ще доведат до успокоение на пазара на природен газ.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

„На всички им омръзна българската позиция за Северна Македония“. София бързо губи приятели

Regiona

Над половината от бизнеса очаква трудности с погасяването на заеми след мораториума

Regiona

Верижна катастрофа! Десетина коли се нанизаха при „Цариградско шосе“

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.