Храните с високо съдържание на калий снижават кръвното

Продуктите с по-високо съдържание на калий снижават кръвното налягане и са препоръчителна храна за хипертониците, твърдят учени от Клиниката на Кливлънд, цитирани от специализирания портал Medik Forum.

Според експертите фаст-фудът, преработените храни, въглехидратите, картофите и месото са бедни на калий и честата им консумация предразполага към повишаване на кръвното налягане. В същото време учените предупреждават, че при хората със сериозно бъбречно заболяване, тези продукти трябва да се избягват, тъй като бъбреците не могат филтрират калия.

Според учените от Кливлънд потреблението на калий, в допустими количества, снижава кръвното налягане с 4-5 mmHg.

Подобни са констатациите и на Heart UK (неправителствена здравна организация във Великобритания):

„Продуктите, богати на калий, имат важна роля в контрола на кръвното налягане, защото калият намалява действието на натрия. Колкото по-богати на калий храни консумирате, толкова повече натрий губите чрез урината си. Калият спомага да се намали напрежението върху стените на кръвоносните съдове, което е предпоставка за снижаването на артериалното налягане.“

За кого е препоръчителна диетата с по-високо съдържание на калий?

Този начин на хранене е много подходящ за възрастни с артериално налягане над 120/80, които нямат други здравословни проблеми. Въпреки че калият снижава ефекта от натрия, само консумацията на такива храни не е достатъчно условие, за да се избавите от излишния натрий. Необходимо е да се намали потреблението на сол и да се създадат навици за здравословно хранене, категорични са специалистите.

Добър източник на калий са плодовете и зеленчуците. Освен този полезен елемент, те съдържат витамини, минерали и фибри, които поддържат баланса на организма, помагайки му да предотврати проблеми със стомашно-чревния тракт, появата на някои видове рак, сърдечносъдови болести и инсулт.

Едновременната консумация на продукти с високо съдържание на калий и редукцията на солта в храната ще съхранят бъбречното здраве и ще поддържат кръвното налягане в нормални граници, посочват медиците от кливлъндската клиника.

The post Храните с високо съдържание на калий снижават кръвното appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

Свързани новини

Невероятните ползи от Витамин С

Regiona

Защо естрогените са толкова важни за нашето здраве?

Regiona

Изследователи подмладиха човешки кожни клетки с 30 години

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.