Хотелиери искат безплатни чадъри за почиващите

Държавата да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи. За това настоява председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев.

По негови думи туризмът продължава да не бъде приоритет за държавата, въпреки че е структуроопределящ отрасъл за българската икономика и допринася за близо 13% от БВП на страната.

Той посочва, че в момента временните стопани на плажовете извиват ръцете на хотелиерите и настояват до 25 май да предплатят 50% от чадърите пред хотелите, които предоставят безплатно на своите гости, въпреки че сезонът е несигурен. При това преотдават ивиците, получени срещу такса за държавата, на цени от 5 до 7 пъти по-високи от това, което плащат за стопанисването им. Същевременно грижата по поддържане на ивиците остава за новите наемателите, а и самите чадъри и шезлонги са собственост на хотелиерите. Концесионерите в най-добрия случай осигуряват спасители и медицинско обслужване.

От БХРА посочват, че са търсили контакт със служебния министър на туризма Стела Балтова и зам.-министъра на туризма Даниела Стоева по проблемите в сектора, но досега не са получили обратна връзка. Те са притеснени, че явно е прекратен навременният конакт между бизнеса и министерството и не могат да се надяват на незабавните реакции в отговор на посочените от сектора проблеми, както е било под ръководството на Марияна Николова, пише news.bg.

Щерев предупреждава, че летният сезон е пред провал и настоява правителството да организира възможно най-бързо срещи с концесионерите на плажовете и да вземе необходимите решения, които да не са в ущърб на туризма.

Председателят на БХРА е категоричен, че вината за ситуацията е на държавата, която е единствен стопанин на плажовете и като такъв е преценила да ги отдава на концесия, „затваряйки си очите“, че всъщност тези договори са посреднически, а ивиците впоследствие се преотдават значително по-скъпо на инвеститорите в курортите. Според Щерев концесионери и хотелиери умишлено са противопоставяни едни срещу други от страна на държавата, въпреки че двете страни на този изкуствено създаден спор реално имат една и съща цел – да предоставят качествена услуга на гостите.

Ако чадърите и шезлонгите не са част от предлаганата услуга и не са включени в туристическите пакети, няма как летните ни курорти да са конкурентни на други дестинации, в които туристите ползват безплатни пособия на плажа, като част от цената на ваканцията си, категорични са от БХРА.

Те посочват, че липсва и целева политика за привличане на първо място на българските туристи в родните курорти и дестинации. Според асоциацията трябва да се реши и въпросът за обявяване на мораториум върху кредитите.

Свързани новини

Ваксината на „АстраЗенека“ вече е с ново име

vesito

Срокът за плащане на сметките за ток на битовите клиенти на ЧЕЗ Електро остава 20 дни до края на септември  

vesito

Местни избори за кмет на две общини и 10 кметства се провеждат днес

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.