Хората ще дават заеми като банка

Хората ще дават заеми като търговските банки. Като ще могат да избират кой бизнес да финансират със спестяванията си чрез лицензирани онлайн платформи. Така ще може да получават доходност от парите си, много по-висока от лихвите по банковите депозити.

Това предвиждат промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, които са пуснати за обществено обсъждане. Те са подготвени, за да приложим нов регламент на ЕС за колективното финансиране.

Според регламента на ЕС “колективно финансиране” означава срещането на интересите на инвеститорите със създателите на проекти, необходими от финансиране, чрез използването на онлайн платформа. Например предприемач обявява на онлайн платформата, че има нужда от финансиране в размер на 5 млн. лв. за построяването на нова сграда. Така всички хора или фирми, които са готови да финансират проекта, могат чрез онлайн платформата да му отпуснат финансиране според възможностите си. Например някой може да участва в проекта с 10 хил. лв., а друг с 100 хил. лв. или с 1 млн. лв., докато бъде набрана необходимата сума.

Колективното финансирането може да става чрез заеми или чрез емитиране на облигации от страна на предприемачите, които имат нужда от финансиране. Онлайн платформите за колективно финансиране ще бъдат лицензирани от Комисията за финансов надзор.

Организаторът на онлайн платформа за колективно финансиране ще трябва да прави оценка на всеки проект, който търси средства от инвеститорите. От риска ще се определя лихвата за финансирането. Както при отпускането на заеми от банките, дадените от инвеститорите пари за конкретен проект няма да бъдат гарантирани като депозитите. Но организаторите на онлайн платформи ще трябва да гарантират със собствен капитали или със застраховка, че съвестно ще проверяват проектите, които търсят финансиране.

Те трябва да проверяват дали създателят на проекта е осъждан, както и да прегледат счетоводните му документи. Организаторите на платформите ще носят отговорност при груба небрежност при оценката на активи, ценообразуването на заем или изчисляването на кредитна оценка на всеки проект.

Източник: Труд

Свързани новини

Росен Желязков: Инвестициите в инфраструктурата дават възможност за достъп до големи архитектурни обекти като Хераклея Синтика край Петрич

vesito

Земетресение край Благоевград

vesito

/Видео/ Борисов на първата си инспекция за 2021-а, проверява газовите връзки с Азербайджан

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.