Хитреци минават метър със „синя зона“ на ул. „Хр. Татарчев“ 28! Плочникът пред блока заприлича на безплатен паркинг

Тарикати са премахнали антипаркинг колче при средния от трите 13-етажни блока до градската градина в центъра на Благоевград и са превърнали плочника пред входа в безплатен паркинг. Това сигнализираха живеещи в района, възмутени от наглото спестяване от „синя зона” за сметка на твърде ограниченото пространство пред блока на ул. „Хр. Татарчев“ 28.

Проблемът е сериозен, защото под земята точно пред входа на блока се намира котелното помещение, а в съседство е и цистерната с остатъчни количества нафта, откъдето се захранват парните инсталации на трите високи блока. Сградите са на 46 г. и са строени с локално парно, захранвано от една котелна инсталация. Преди 20-ина години обаче живеещите в 13-етажните сгради в топцентъра на Благоевград се отказали от парното, защото цената за отоплението скочила сериозно, но доскоро котелното се ползвало от съда, тъй като цялата Съдебна палата се отоплявала оттук. При санирането на блока преди 2 години металната капандура на цистерната била заварена, а входът към котелното зазидан. Това обаче не направило по-безопасен терена, през който ежедневно преминават или паркират коли, а от тежестта им миналото лято плочките поддали и живеещите сериозно се притеснили, че цялата площадка ще потъне в котелното,пише струмабг.

При приключване на санирането на блока от общината ограничили достъпа на превозни средства към входа с антипаркинг колчета, но само седмица по-късно едното било извадено и препятствието за безплатно паркиране в „синя зона” е премахнато. От вибрациите, причинени от преминаването и паркирането на тежките коли, преди няколко месеца паднала мазилката във входа, та се наложило фирмата, санирала сградата, да я прави отново.

Входът е единствен за живеещите в 13-етажния блок 103-ма души, болшинството от които са възрастни хора. Аварийният изход на гърба на сградата виси на повече от метър над земята и през него, ако пропадне плочникът отпред, няма как да се евакуират хората, защото и при санирането не е направена стълба. Преди години в пространството около блока имало пясъчник и място за игра на хлапетата, но вече нищо не е останало от детската площадка. В дъното, до недостроената офис сграда, заради която е запушен излазът на алеята край дерето, живеещите в района са оформили самобитно място за раздумка от две пейки, но заради паркиращите автомобили пенсионерите едва се добират до тях.

Сигналите до общинската управа миналата година останали без резултат, преди дни живеещи в района се жалвали до председателя на ОбС Андон Тодоров, който веднага отишъл на място да се запознае с проблема, сигнализирал за сериозността му на Общинска администрация и вчера от фирмата, ангажирана с монтиране на антипаркинг устройства, ходили да възстановят препятствието, но се оказало, че в двора има паркирани коли, които няма как да излязат при бетониране на колче, затова решили да отложат акцията.

А. Тодоров коментира, че ако се наложи, ще изиска от общинската фирма „Паркинги и гаражи“ да сложат блокиращи скоби на неправилно паркиралите в двора и в краен случай да ги изнесат с репатриращия автомобил.

Подобна акция преди 5-6 години отказала за дълго тарикатите да си спестят разходите за „синя зона” да оставят колите си около средния 13-етажен блок до градската градина, припомниха живеещи в района.

Свързани новини

Председателят на ОбС Андон Тодоров и общинари почетоха Гоце Делчев

vesito

От последните минути! Две пожарни и линейка хвърчат към Делвино

bilyana

Съветникът Кирил Ваклинов: Призовавам Томов, по примера на кмета Бръчков, да освободи от наем всички, които ползват общински обекти за периода 27 ноември -21 декември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.