Франция обяви извънредно положение, коронавирусът се завръща с нова сила

Франция обяви извънредно положение, Нидерландия се връща към общонационалните мерки

Коронавирусът се завръща с нова сила, а Европа готви ново затваряне.

Мерките в различните страни са от вечерен час до пълна карантина и забрана на обществени събития.

Данните от снощи бяха шокиращи – 23 000 заразени, срещу 13 000 предишния ден.

Президентът Еманюел Макрон се появи в централните новини и лично обяви новите ограничения. Въвежда се вечерен час в големите градове. Той влиза в сила от събота.

Все още няма да има други крайни мерки, като спиране на градския транспорт или забрани за пътувания между отделните региони на Франция.

„Учим се наново да бъдем единна нация. Трябва да застанем един до друг. Няма да можем да се справим, ако всеки не изпълни своята роля. Това е основното послание, което искам да изпратя тази вечер. Аз се нуждая от всеки един от вас и самите ние се нуждаем един от друг“, заяви Макрон.

Докато се пазят от коронавируса, французите се ваксинират с рекордни темпове срещу сезонния грип. Страната започна кампания за масово ваксиниране.

Уплашени от варианта да се заразят с двата вируса едновременно, в първия ден на ваксинациите французите изкупиха толкова ваксини, колкото обикновено се купуват за две седмици.

„Заради това, което чуваме по новините, предпочетохме да се презастраховаме, защото болниците може да се напълнят с пациенти с коронавирус. Затова се ваксинирам”, коментира Жислен Видал, жителка на Париж.

Нидерландия стана една от първите страни в Европа, която се връща към общонационалните мерки. Хиляди гледаха премиера да обявява новите рестрикции по телевизията.

Премиер на страната Марк Рюте обяви частична карантина. Ще работят училищата и градския транспорт, за разлика от пълната карантина през пролетта. Баровете и ресторантите са сред затворените обекти.

„Трябва драстично да редуцираме социалните контакти и пътуванията. Мерките са тежки, но се налагат, защото цифрите не лъжат. Трябва да ограничим поведението си”, посочи Рюте.

В сряда бяха обявени антирекорди, отчетени в цяла редица европейски държави.

България, Хърватия, Полша и Русия са сред страните, в които броят на новозаразените с коронавирус беше най-високият от началото на пандемията. Хърватите не са впечатлени от мерките, които се взимат.

„Всичко си е същото. Ако има много хора, слагаш маска. То в ресторантите и без това много не ходим вече”, коментира Татяна Балан, жителка на Загреб.

„Бих подкрепил по-сериозни мерки, но икономиката няма да издържи. Трябва да намерим някакви други начини, за да можем да оцелеем”, казва Боян, който също живее в Загреб.

В Каталония не виждат да има друг начин, освен нова карантина. Испанската провинция обяви, че затваря всички барове и ресторанти. Мярката е предвидена за 15 дни, но може да бъде удължена, а може да бъде и разширена върху други видове обекти.

„Ресторантите може да предлагат само храна за вкъщи. Сервирането се забранява, както на закрито, така и на открито. Знам че мерките са тежки, както за работниците, така и за целия сектор, но не искаме епидемията да се разширява и се налага да го направим”, заяви Пепе Арагонес, временен управител на Каталония.

„В нашето заведение се спазва дистанция. Имаме гел за дезинфекция на входа. Чистим масите след всеки клиент. Според мен тук е много по-безопасно, отколкото в автобуса или във влака.

Не мисля, че трябва цялата вина да се хвърля върху ресторантьорския бизнес. И сега положението е тежко, а вече сме тръгнали към пълен хаос”, каза Бенито Матео, собственик на ресторант в Барселона.

В Чехия вече виждат как изглежда втората вълна в пълния й мащаб. Там затвориха училищата, фитнесите, заведенията и редица магазини.

Броят на заразените е неочаквано голям. Интензивните отделения в болниците са пълни, а се очакват и още пациенти, като всеки ден се отчитат хиляди нови случаи.

Източник: Нова

Свързани новини

Две медицински сестри от затворените ясли в Благоевград в помощ на колегите си
Виждаме как колежките изнемогват, отделенията са пълни

vesito

След пет дни протести: Започват преговори между миньори и управляващи

vesito

Обвиниха Ангел Жабата от Разлог в умишлено убийство и опит за убийство с нож

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.