Фонд „Земеделие“ започна изплащането на субсидиите на животновъдите

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) започна изплащането на субсидиите по заявените от стопаните интервенции на директните плащания за Кампания 2023. По интервенцията „Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството“ (ПНДЖ1) 6017 животновъди получиха общо над 31 млн. лева (31 366 431 лева). За втора поредна година ДФЗ превежда националните средства по банковите сметки на фермерите в пълен размер, съобщават от Фонда.  Ставките по интервенцията ПНДЖ1 са определени със заповед на министъра на земеделието и храните, в която е разписано, че за едно допустимо за подпомагане животно стопаните получават 73,75 лева за говедо и 129,06 лева за бивол.

Право на подкрепа по интервенцията имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани към 31 декември 2018 г. Към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания фермерите трябва да отглеждат в стопанствата си, отговарящи на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, поне 50 на сто от референтния брой животни. Финансовата подкрепа в помощ на говедовъдите е утвърдена в съответствие на Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г. за установяване на правила за подпомагане по изготвените Стратегически планове за Общата селскостопанска политика (ОСП), предаде БТА. Там е посочено, че преходна национална помощ може да бъде отпусната само за секторите, на които са предоставяни национални доплащания през 2013 г.

Свързани новини

Жена е 3 месеца без шофьорска книжка, кръвните й проби се бавят

vesito

Откриха дефекти по току-що ремонтирания участък от АМ Тракия

vesito

Братът на Борислава Йовчева проговори била ли е сестра му с Бойко Борисов

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.