Фирмите спряха да търсят и да назначават хора

Фирмите спряха да търсят и да назначават хора през октомври, показва анализ на платформа за търсене на работа. Има спад на публикуваните обяви за работа през миналия месец, като броят им е почти 44 000 и е намалял с 8,4% спрямо септември.

Само в два сектора все още има ръст на предложенията за работа – за ИТ специалисти, където увеличението на офертите през октомври е с 6%, и в “Счетоводство, одит, финанси”, като там обявите са едва с 1,4% повече.

При всички останали сектори броят на обявите през октомври е намалял. Най-голям е спадът на предложенията в хотелиерството и ресторантьорството – с 28 на сто. В транспорта и здравеопазването офертите са намалели с 15 на сто, а в търговията – с 13 на сто.

В строителството обявите падат за месец с 9 процента, а в производството – със 7 на сто.
Продължава да се увеличават предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа. През октомври те са се увеличили със 7%, като за последните четири месеца този ръст е цели 29%. Делът на този вид обяви през октомври е 13,5%.

И друга тенденция вече се очертава на пазара на труда – за редица позиции започва да се изисква от кандидатите наличие на т. нар. зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване. За момента броят на обявите с такива изисквания е много малък (едва 0,2% от общия брой), но, подобно на други държави, е възможно той да нараства поради все така високата заболеваемост и необходимост от предоставяне на безопасни условия на труд, твърдят експертите.

Засега преобладаващите обяви с такова изискване са в секторите “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Обслужващи дейности”. Почти половината от предложенията за нова работа в България са съсредоточени в София. Офертите за Пловдив са 10 на сто от всички, за Варна – 8 на сто, а за Бургас и Русе около 3 процента.

Източник: Вестник Труд, сн.архив

Свързани новини

Фирми на известни благоевградчани се конкурират за поръчката за над 2.5 млн. лв. за ремонт на читалище „Н. Вапцаров”

vesito

Зловеща гледка! Ловци откриха труп на мъж в бетонен напоителен канал

vesito

27-годишна от Благоевград с коронавирус

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.