Финансовият министър Асен Василев готви данък и на бакшишите

Работещите в ресторантьорския бранш да плащат данък върху бакшишите си, предлагат от финансовото министерство с поправка в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Новият текст предвижда в облагаемия доход да се включват „всички предварително неопределени допълнителни парични плащания“. От определение  в  допълнителните разпоредби на закона  става ясно, че това са  „плащания за добро обслужване, които не са предварително определени, получени при и по повод изпълнение на трудовите задължения на служителя, включително когато не са платени пряко от работодателя“. Събирачите на диворастящи гъби и плодове като боровинки и шипки ще се облагат с алтернативен данък в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършвали дейността. Изкупвачите пък трябва да се регистрират в Агенцията по горите и да съблюдават сроковете за превеждане на събрания алтернативен данък в бюджета.

Събирачите на гъби и диви плодове, ако не упражняват друга трудова дейност, ще трябва да се осигуряват за пенсия и болест за своя сметка, като базата е половин минимална работна заплата.

Очаквайте продължение  с отговор от финансовото министерство каква технология ще се прилага- доброволно деклариране или официално обявяване от заведенията./ в.24 часа

Ресторант

СНИМКА: “24 ЧАСА”
АСЕН ВАСИЛЕВ

Свързани новини

26 нови случая на коронавирус в област Благоевград

vesito

Първите 3 дни на май – високи температури, след това гръмотевични бури

vesito

Откриха тялото на шофьора на ТИР-а. Той е петата жертва на катастрофата на АМ „Тракия“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.