Работещите в ресторантьорския бранш да плащат данък върху бакшишите си, предлагат от финансовото министерство с поправка в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Новият текст предвижда в облагаемия доход да се включват „всички предварително неопределени допълнителни парични плащания“. От определение в допълнителните разпоредби на закона става ясно, че това са „плащания за добро обслужване, които не са предварително определени, получени при и по повод изпълнение на трудовите задължения на служителя, включително когато не са платени пряко от работодателя“. Събирачите на диворастящи гъби и плодове като боровинки и шипки ще се облагат с алтернативен данък в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършвали дейността. Изкупвачите пък трябва да се регистрират в Агенцията по горите и да съблюдават сроковете за превеждане на събрания алтернативен данък в бюджета.
Събирачите на гъби и диви плодове, ако не упражняват друга трудова дейност, ще трябва да се осигуряват за пенсия и болест за своя сметка, като базата е половин минимална работна заплата.
Очаквайте продължение с отговор от финансовото министерство каква технология ще се прилага- доброволно деклариране или официално обявяване от заведенията./ в.24 часа