Федералният резерв на САЩ започна вътрешно разследване на фалита на SVB

Федералният резерв на САЩ започна собствено вътрешно разследване на фалита на Silicon Valley Bank (SVB), съобщи Bloomberg, позовавайки се на представител на ведомството.

Разследването, което се провежда от генералния инспектор на ФЕД, е започнало на 14 март и ще продължи 6 месеца. В резултат на одита се планира да се оцени как дейностите на SVB и други банки са били наблюдавани от Съвета на управителите на ФЕД и експерти от отдела, който изпълнява функциите на централната банка на страната. Републиканският сенатор Тим Скот сравни вътрешния преглед с „лисица, която пази кокошарник“ и отбеляза „очевиден конфликт на интереси“.

Както уточнява агенцията, генералният инспектор на ФЕД изпълнява надзорни функции върху дейността на отдела, той се назначава от председателя на ФЕД. Марк Биалек заема тази позиция от 2011 г.

По-рано заместник-председателят на надзора на ФЕД Майкъл Бар каза, че ръководството на SVB е знаело, че банката е силно изложена на рискове, но не е предприело необходимите мерки. Той също така отбеляза, че американските финансови регулатори са решили да преразгледат политиката си спрямо банките. „Би било безотговорно да не го направим“, подчерта той, като посочи необходимостта от коригиране на правилата за ликвидност.

Калифорнийският отдел за финансова защита на 10 март обяви фалита на SVB, 16-ата по големина банка в САЩ, обслужваща технологични и фирми за рисков капитал. Това беше най-големият фалит на американска банка след финансовата криза от 2008 г. SVB беше поставен под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ. На 12 март регулаторът на щата Ню Йорк реши да затвори Signature Bank, за да елиминира системните рискове.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Емигрантите изпратили с 87% по-малко пари в България

vesito

Бус е преминал през защитната ограда на границата с Турция

Regiona

Ето къде да проверим колко е силна защитата ни срещу коронавируса

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.