Фармацевтите излизат на протест!

Фармацевти ще излизат всеки ден в 12:00 часа за времето на задължителна дезинфекция пред аптеките в знак на подкрепа към председателката на съсловната им организация – проф. Асена Стоименова. Първата 15-минутна акция беше днес, а фармацевти носеха жълти жилетки и плакати с надпис „НЕ ни е страх“, съобщи БНР.

Регионалните фармацевтични колегии протестират в защита на председателя на Българския фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова, срещу която беше повдигнато обвинение след нейни интервюта, в които се посочва, че не е изключена липса на медикаменти заради пандемията от коронавирус.

Основното искане на фармацевтите е да бъдат снети обвиненията срещу проф. Стоименова. Те настояват и мярката за неотклонение парична гаранция срещу техния председател да бъде оттеглена.

От Българския фармацевтичен съюз обясняват каква е формата на протеста – във времето на задължителната дезинфекция, фармацевтите в страната излизат пред аптеките за 15 минути с жълти жилетки и плакати „Не ни е страх“.

Акциите в подкрепа на проф. Асена Стоименова ще протичат при строго спазване на инструкциите за безопасност на Оперативния щаб за отстояние на два метра и използване на лични предпазни средства, посочват от още Фармацевтичния съюз.

Магистър-фармацевтите ще продължат да обясняват на пациентите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерично, особено във времето на извънредно положение в страната.

Обвинението срещу проф. Стоименова е за всяване на паника по време на извънредно положение.

В позиция до медиите миналата седмица Асена Стоименова категорично заяви:

„Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва“.

 

Свързани новини

Борисов съобщи за трагедия в семейството на президента

vesito

Унгария планира да измени законодателството си за неправителствените организации

Regiona

Ген. Мутафчийски: Получавам смъртни заплахи

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.