Фандъкова: София не получава безплатен обяд, а плаща обяда на държавата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова продължава с настояването си служебното правителство да не орязва парите за София с около 200 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. По думите й отпадат проекти свързани с канализацията на крайни квартали в столицата.

„Европейската комисияне разглежда плана като кохезионна политика, Планът има цел за възстановяване след Covid кризата и гарантиране на устойчиво развитие. Едни от критериите са БВП и брой население. София дава над 40% от БВП на страната, по официални данни тук живеят 1.3 млн. души, това е концентрация, а не средствата, заложени в Плана. Не мога да приема фрази като „София получава „безплатен обяд“ който сега ще ѝ спрем“. Нищо подобно – София плаща обяда на държавата с данъците на софиянци“ – така  Фандъкова отговори на вицепремиера по евфондовете Атанас Пеканов пред бТВ. По-рано тази седмица той каза, че  средствата за столицата ще бъдат намалени, защото тези пари трябва да отидат за най-бедните региони, а София не е сред тях.

Фандъкова призна, че кохезионните фондове наистина са насочени към по-слабо развитите региони, но София отговаря на всички критерии за отпускане на финансиране по Плана за възстановяване.

Атанас Пеканов обяви, че и финансирането на метрото ще бъде извадено от Плана, но след срещата на Фандъкова със служебния премиер Стефан Янев стана ясно, че подземната железница остава. Столичният кмет посочи, че и други държави в ЕС ще разширяват метро линиите си с еврофинансиране от фонда за възстановяване.

Фандъкова не е съгласна с предложението на Пеканов София да се извади от Югозападния икономически регион и да се обособи в самостоятелен. Според нея такова решение трябва да се вземе на национално ниво.

Причината за искане на това предложение е, че София е по-силно икономически развита и на практика ще вземе парите за развитието на общините от областите Благоевград, Кюстендил, Перник и около столицата. Заради ниския жизнен стандарт, населението от тези области работи в София и постепенно те започват да се обезлюдяват.

Фандъкова също смята, че регионите трябва да се развиват, за да не се пренаселва столицата, но според нея имало манипулация по въпроса.

Епидемията в София

С цел да се намали разпространението на Covid-19 в София Столичното РЗИ започва кампания по ваксинация в предприятията в града с над 50 желаещи.

Здравните експерти търсят варианти те да отидат при хората, а не хората да ги търсят, каза Фандъкова. Тя добави, че се надява да има интерес към мобилните екипи.

По тази причина са разкрити и пунктовете за имунизация на открито в парковете. Поради летните горещини обаче сега се търсят други варианти, където хората могат да отидат и да се ваксинират срещу заразата. Така се е стигнало до откриването на пунктовете в големите търговски центрове, каза Фандъкова.

„Ооколо 30% от всички ваксинирани, живеят в София. Като цяло обаче процентът е нисък, затова нашите усилия са насочени към увеличаване на желаещите“, каза столичният кмет.

Незаконните строежи

В началото на месеца юни беше премахната и последната будка на бул. „Акад. Иван Гешов“, където в началото на годината токов удар от необезопасена шахта взе живота на 16-годишно момче.

„За съжаление, младо дете загуби живота си заради незаконен кабел, който свързваше един от тези павилиони. Виновни са хората, стопанисващи павилионите. Проблемът там беше, че тези павилиони са незаконни и затова районният архитект подаде оставка. Продължава разследването, дано истинските виновници да бъдат наказани“, коментира Фандъкова.

Главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков подаде оставка след инцидента, но не че смяташе, че има вина, а защото по думите му „голямата община си изми ръцете с малката“ за убитото момче. В момента арх.- Шишков е съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Обявиха конкурс за ново ръководство на НКЖИ

Regiona

Ресторантьорите против министър Кацаров

Regiona

По 40 лв. за едно и 90 лв. за две деца за бедни родители

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.