Учениците в Пиринско се стягат за НВО, РУО раздаде материалите

В подготовка за националните външни оценявания, от Регионалното управление на образованието – Благоевград разпределиха и раздадоха материалите за 2930 седмокласници и 2682-ма десетокласници в областта. След транспортирането от София бе направено комплектуване, изготвен е и график. Така при стриктна организация и спазване на противоепидемичните мерки директорите пристигаха във физкултурния салон на 5-о СУ, където по училища бяха подредени кашоните с пликове, листове…

На 16 юни в 86 училища в областта ще се състои националното външно оценяване по български език и литература в седми клас, което е с времетраене от 150 минути и включва 18 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен; 6 задачи с кратък свободен отговор; една задача с разширен свободен отговор и също една – създаване на текст.

В петък /18 юни/ е НВО по математика, като седмокласниците имат на разположение 150 минути да се справят с 23 задачи /18 със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен; 2 задачи с кратък свободен отговор (числов, символен или словесен) – от учениците се изисква да напишат свободни отговори, без да привеждат своето решение; 3 задачи с разширен свободен отговор/.

Изпитите започват в 9.00 часа едновременно за всички ученици и те трябва да пишат с химикалка с черен цвят. В „промеждутъка”, или на 17 юни, е НВО по чужд език /английски/, на който желание да се явят са изразили 183-ма седмокласници.

След като миналата година не се състоя, сега за първа година ще има НВО по БЕЛ и математика и за десетокласниците, за които са осигурени 300 зали в 54 училища в областта. Изпитите по двата предмета са на същите дати, както при 7 клас – 16 и 18 юни, и стартират час по-рано, тоест в 8 часа. Времетраенето на НВО е 90 минути /два слети учебни часа/, като завършващите първи гимназиален етап ще покажат знанията си по БЕЛ върху 23 задачи /14 с избираем отговор; 6 с кратък свободен отговор и по една за редактиране, с разширен свободен отговор и за създаване на текст/. Новият формат по математика включва и 17 задачи – 15 с избираем отговор, с четири възможни отговора, от които точно един е правилният; 2 с разширен свободен отговор за решаването на които ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Десетокласниците могат да използват свитък с формули, съобщава струма.бг.

Председателят на областна комисия по провеждане на НВО в 10 клас, старши експертът по природни науки в РУО Анета Стоянова, съобщи, че от общия брой 2682-ма десетокласници 308 са желаещи да положат НВО по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности, което вече започна и по график с отделни сесии е до днес, 15 юни. 278 ученици в 10 клас ще се явят на 17 юни и на национално външно оценяване по чужд език, като най-много – 255, са за английски език, 8 по френски, 6-има по руски и по 3-ма за испански и немски.

Свързани новини

Инцидент край Благоевград! „Опел Зафира“ се заби в „Сеат“, трима пострадаха

vesito

/Видео/ Момичетата от Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ отдадоха почит пред делото на Дякона, откриха изложба в музея в Благоевград

bilyana

За последно и предизборно! Румен Томов иска по-висока заплата за него и селските кметове

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.