Уникални имена празнуват днес

На 13 декември почитаме паметта на  Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила Бога в сицилийския град Сиракуза, заедно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска.

Починал блажено през 1837 г. След като императорите Диоклетиан и Максимиан получили информация от своите шпиони, че броят на християните бързо се увеличава в Армения и в Кападокия, те незабавно изпратили двама от своите най-предани сановници Агриколай  и Лисий да въдворят ред като осъдят християните.

Разследването на Агриколай  и Лисий установило, че освен Св. презвитер Авксентий, християни има и сред военачалниците.

Такъв бил Евстратий, който сам признал, че е заменил невежата вяра в идолите с истинската вяра в Христа. Съдиите заповядали на военачалника Евстратий да свали своите военни отличия и знаци. Войниците го подложили на изтезания. Господ запазил живота на Свети Евстратий въпреки нечовешките рани, които му причинили. Друг мъж на име Мардарий също гласно заявил, че е християнин.

И той бил заловен и хвърлен в тъмница. Един от новопровъзгласените мъченици е Свети Евгений – на 23 май 1996 г. Той е бил младеж, роден през 1977 г. Неговите мощи са чудотворни, затова Руската православна църква го канонизира като новомъченик.

Имен ден празнуват Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман.

The post Уникални имена празнуват днес appeared first on Новини от България.

Свързани новини

Почина и 58-годишен мъж в „Пирогов“ от заразата

vesito

Настаниха в „Пирогов“ 4-годишно дете с тежка пневмония

desi

Жан-Клод Ван Дам поиска $1 млн. за снимки в БГ филм

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.