Уникални възстановки на стари обичаи водят гости в Брежани

Уникални възстановки на обичаите „Бъдни вечер“ и „Слуга“ ще има днес, навръх Атанасовден, в симитлийското село Брежани. Събитието е поверено на живите съкровища от селото – Райна Гюрова и Катя Лулейска. Двете възрастни жени са и основните източници на безценна памет за културното наследство, под консултантството на видния фолклорист Костадин Динчев. Инициативата за атрактивната проява е на Сдружение „Хора и традиции“.

Райна Гюрова ще направи възстановка на Бъдни вечер със семейството си, а Катя Лулейска ще покаже възстановка на обичая „Слуга“. Очакват се много гости не само от община Симитли, а и от съседните райони,пише кмета.бг. Студенти от Югозападния университет също ще са сред зрителите на двете възстановки.

Целта на събитието е да се документират, съхранят и популяризират традициите чрез кратки презентационни клипове, да се фотодокументират традициите, да се създадат художествени снимки, които да послужат като илюстрация в книга за живото културно наследство от региона на Брежани.

Предстоят да се изследват, документират и дигитализират брежанската сватба, обичаите „Прошки”, „Благовец”, „Предой”. Достойно място в изследването на уникалната обредност на региона на Брежани заема и брежанската сурва с характерни обичаи, традиции, маски и маскарадни игри.

Свързани новини

Албена Ситнилска става каскадьорка

vyara

Благоевградчанка проплака пред ИА „Региона“: Баща ми почина ден след посещение в Спешен център, ако беше настанен в болница, можеше да бъде още жив!

vesito

Почна се! Задигнаха хранителни продукти от каравана за бързо хранене в Симитли

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.