Университетите възобновяват присъственото обучение

Присъственото обучение в университетите ще може да бъде възобновено. Това обяви просветният министър проф. Николай Денков на брифинг, на който представи приоритетите на ведомството си за следващите месеци.

„Има пълно съответствие между позицията на Съвета на ректорите, министерството на образованието и министерството на здравеопазването. При първа възможност университетите ще бъдат освободени да вземат решения за присъствени занятия. Очаква се заповед за това на здравния министър“, посочи проф. Денков, цитиран от „Сега“.

Това обаче не означава автоматически, че всеки университет ще възобнови всички лекции за всички свои студенти. Висшите училища просто ще получат възможността да върнат младежите в аудиториите, но всеки ректор ще преценява сам дали и при кава организация да стане това. Както вече коментира шефът на Съвета на ректора проф. Анастас Герджиков, не навсякъде ще е удачно връщането на присъствените занятия, защото някои студенти вече са се оплакали, че няма да могат да си намерят квартира за един-два месеца, колкото им остава от сесията.

Относно връщането на всички ученици в клас обаче проф. Денков не бе така категоричен. Той посочи, че всичко, свързано с училищното образование, вече се обсъжда със социалните партньори и министерството на здравеопазването. „Едно такова решение трябва да бъде взето от отговорните институции. Когато има такова решение, ще го научите“, заяви лаконично той. Проф. Денков заяви, че е казал на здравния министър личното си мнение, но то няма отношение. „Значение има всички институции да са единодушни, защото досега това беше проблем, имаше разнопосочни мнения“, каза той.

Тази седмица в клас се върнаха учениците от 7, 8 и 10 клас. Те ще учат присъствено поне до края на месеца заедно със 6 и 11-и клас. Към дистанционно обучение от днес обаче преминаха учениците от 5 и 9 клас, които учиха в училище от 26 април. Най-малките от 1-4 клас си учат присъствено от 12 април.

 

Четири ще бъдат приоритетите на МОН в следващите три месеца. Първият е за успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование. „Виждам много предизвикателства в това отношение – възможностите за теч на информация, техническите средства за осигуряване на оценяването, работата на оценителите, спазването на всички срокове, но правим всичко възможно за добрата организация“, коментира служебният министър. Вторият приоритет е свързан с подготовката на следващата учебна година – МОН вече е започнало да прави задълбочен анализ на резултатите от дистанционното обучение, като след като установи проблемите, ще предложи пакет от мерки, които да бъдат прилагани от следващия екип в министерството. Третият приоритет е висшето образование – тук ще бъде завършена пътната карта на всишето образование, като бъде добавена и липсващата аналитична част и изводите от данните, които са събрани в МОН. Като четвърта задача екипът на проф. Денков ще нарави преглед на дейностите по Плана за въстановяване и развитие. „Ревизия на предишното управление не фигурира в приоритетите ни. Но съм длъжен да направя преглед дали правилно за изразходвани средствата. Ако има нещо нередно, ще ви кажем“, заяви той.

Свързани новини

„Демократична България“ внесе жалба във ВАС за броенето на контролни разписки на изборите

Regiona

Бъдещето на хазарта – хай тек и емоция за милиони играчи

Regiona

България затваря небето си за всички руски самолети

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.