Унгария сключва договор за доставка на турски газ

Унгария очаква да подпише споразумение за доставка на газ с турската компания Botas до края на годината. „Турция ще продължи да играе важна роля в осигуряването на Унгария с енергийни ресурси и в момента се водят преговори за сключване на договор за покупка на газ с най-голямата турска енергийна компания преди края на годината“, съобщи министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто на страницата си в социалната мрежа Facebook.

По-рано Сиярто заяви, че Унгария планира да закупи 275 милиона кубически метра газ, добит в Турция през пролетта и лятото на 2024 г. Министърът отбеляза, че работата по споразумението с Botas е към своя край. Според него това ще увеличи още повече ролята на Турция в осигуряването на енергийната сигурност на Унгария.

Сиярто също така подчерта важното значение на Турция като транзитна страна, през чиято територия газът от Русия и други страни тече към Европа, ще се увеличи поради предстоящото увеличаване на доставките на гориво от Азербайджан и в бъдеще евентуалния транспорт на газ от Туркменистан. Поради тези причини енергийното сътрудничество между Унгария и Турция „придобива ново измерение“, смята външният министър.

Унгария все още получава по-голямата част от газа си от Русия чрез газопровода „Турски поток“ и разклоненията му през България и Сърбия. В същото време правителството на страната продължава политиката си за диверсификация на енергийните източници и доставки, но уверява, че няма намерение да се откаже от дългосрочни договори с доказани и надеждни партньори, включително руския „Газпром“.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Предупреждение от БАН: Идва стагфлация

Regiona

Конфискувана руска яхта за 75 милиона долара отива на търг

vesito

Днес е Въведение Богородично – Денят на християнското семейство

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.