Уволнен заради отказ да се тества за Ковид танцьор на ансамбъл „Пирин“ осъди община Благоевград

Танцьор в ансамбъл „Пирин“, уволнен дисциплинарно заради отказ да си направи бърз Ковид тест преди концерт по време на пандемията, осъди община Благоевград да му плати обезщетение и по съдебно решение отново може да стане част от състава на ансамбъла. Делото стигна чак до Върховен касационен съд, след като общината обжалва решенията на по-долните инстанции за отмяна на най-тежкото дисциплинарно наказание на Мартин Влахов.

Той бе уволнен от бившия кмет на Благоевград Илко Стоянов на 15.02.2022 г., след като отказал 3 пъти да изпълни заповеди на кмета за тестване преди концерт. Заповедите са от 22.11.2021 г. и от 07.12.2021 г. и с тях Влахов бил задължен в 18.30 ч. на 25.11.2021 г., 15.12.2021 г. и 16.12.2021 г., преди концертите на фолклорния ансамбъл в зала „Яворов“, да се изследва за Ковид с осигурените от и за сметка на работодателя бързи антигенни тестове. В мотивите за уволнението му е записано, че с тези си откази танцьорът „е възпрепятствал участието си в концертите на тези дати като част от състава на ансамбъла“.

Въпреки че Влахов си признава „греха“ в съдебна зала, магистратите преценяват, че той не е извършил нарушение на трудовата дисциплина. Изводът им се базира на показания на негови колеги, според които в концертите им вземат участие 12 или 14 от общо 18-те двойки на фолклорния ансамбъл, а за въпросните 3 концерта Влахов не бил включен като участник, при това решението било взето от главния художествен ръководител 6 дни преди първата заповед на кмета и 27 дни преди втората. При това положение, според съдиите, Влахов не е бил длъжен да се тества, което прави и дисциплинарното уволнение незаконно.

„Влахов е санкциониран за неизпълнение на задължения по двете заповеди, които не го касаят, присъствал е на репетициите и е бил в публиката, т.е. бил е на разположение за всеки концерт“, мотивират се 4 съдебни състава в Благоевград и София. „Да се приеме обратното означава, че в дисциплинарната власт на работодателя е да санкционира работника за неговите възгледи и убеждения, които не рефлектират върху изпълнението на възложените му трудови задължения“, допълват магистратите във ВКС.

Община Благоевград е осъдена да му плати освен съдебни разходи във всички инстанции, още и 6223.80 лв. обезщетение за оставането без работа поради незаконното уволнение в периода 06.02.2022 г. – 16.08.2022 г. Според М. Влахов и колегите му в ансамбъла Александър Седевчов и Данаил Атанасов, които бяха дисциплинарно уволнени на същата дата със същото обвинение – отказ от тестване, виновник за отстраняването им от ансамбъла е не кметът, а художественият ръководител на ансамбъл „Пирин“ Мирослав Димитров, който с докладна до Илко Стоянов изкривил фактологията и вменил на градоначалника, че тримата нарушават трудовите си задължения. След като бяха изхвърлени от ансамбъла, тримата излязоха с обща позиция и разкриха някои от управленските недомислици по време на пандемията, която за 2 г. обърка живота на цялата нация. Например – докато танцьорите на „Пирин“ били длъжни да се тестват преди всеки концерт, пропускателният режим за зрители в зала „Яворов“ бил свободен и безконтролен./struma.bg

Свързани новини

По-високи възнаграждения за работещите в детските ясли в Благоевград

vesito

Добрият пример! Спортни клубове и Община Благоевград стартират кампания за почистване на парк „Ловен дом“.

vesito

Община Петрич съвместно с Община Сандански взеха участие в XV Международна конференция за винен туризъм IWINETC

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.