Увеличава се заболеваемостта от COVID-19 в Пиринско, интересът към ваксините намалява

„145 са новоинфектираните с COVID-19 в област Благоевград за денонощието. От тях най-много отново са в Благоевград – 29 случая, Петрич – 21, Сандански – 14, Гоце Делчев – 10 случая, Разлог – 6, останалите са в различни населени места в областта. Като цяло най-много са заболелите в Сандански, Петрич и Благоевград.“ – тези данни съобщи в здравния час на Радио Благоевград  д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград.  Тя посочи, че за предходната седмица се наблюдава също повишаване на заболеваемостта. За изминалата седмица са регистрирани 679 случая с COVID-19, сравнени с данните отпреди 2 седмици заболелите са  566. Към този момент хоспитализираните болни лечебните заведения на Благоевградска област са 250 лица, в интензивния сектор са 7.

Д-р Мончева предложи информация и за заболеваемостта с COVID-19 по възрастови групи. Най-много са във възрастовата група 25-49 години – 214 случая, следвани от групата 50-64 години – 184, има и болни деца под 2 години – 5 случая. От 2 до 4 години – 2 случая и от 5 до 14 – 43. „За съжаление имаме много училища с положителни ученици, от 15 септември до момента почти всеки ден карантинираме цели класове“.

По думите на д-р Мончева има слаб интерес към ваксините срещу COVID-19. Има желаещи за поставяне на трета игла, предимно сред медицинските работници, тъй като те са сред първите, които се имунизираха. За последното денонощие 86.49% от инфектираните са на хора без имунизация. „Разбира се, има и такива, които се разболяват въпреки, че  имат поставена ваксина, но те са много по-малко като процент и много по-леко преминават през самото заболяване“ – каза д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград и призова да се спазват противоепидемичните мерки.

Източник: Радио Благоевград

Свързани новини

Румъния бавно върви напред след 15 години в ЕС

Regiona

Черна статистика! 4-ма загинали и 137 ранени при катастрофи в Благоевградско

desi

Мъж получи сърце от ГМО прасе

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.