Увеличават цените на парното и топлата вода

Токът за домакинствата поскъпва от 1 юли от 2 до нас 4% за трите района на страната. Това става ясно от докладите на експертите на КЕВР, които ще се обсъждат на открити заседания на 2 юни. В Североизточна България, където доставчик е „Енерго-Про“, за електроенергията до дома хората ще плащат с 2,13% повече отколкото сега, в Югоизточна България, с доставчик ЕВН, цената е увеличена с 2,38 на сто. Токът на ЧЕЗ в Западна България за бита е с най-голямо увеличение – с 4,17%. Средното поскъпване до контакта е 3,02 на сто.

Сериозно е увеличението на цените на парното и топлата вода. Най-голямо е то за София – 14,25%. В момента софиянци плащат 82,09 лв. за мегаватчас, предвижда се цената да стане 93,79 лв.

Пловдивчани ще плащат за топла вода и парно с 8,90 на сто повече, като цената е по-висока от софийската, сега е 87,85 лв., предлага се да стане 95,67 лв. В Плевен поскъпването е 8,12 на сто, а цената е 78,56 лв. за мегаватчас.

В Бургас топлият душ ще струва с 10,75% отгоре, или цената е 78,70 лв. за мегаватчас, поскъпването във Варна е 11,01 на сто, а цената е 93,43 лв.

Най-малко ще поскъпне парното в Сливен – 1,75%, а мегаватчас ще струва 76,66 лв.

Най-висока е цената в Габрово, която единствена минава стоте лева, тя е 107,85 лв. , увеличението е 8,76%. , сега, преди 1 юли, мегаватчас струва  99,16 лв.

Най-евтина е топлинната енергия на АЕЦ „Козлодуй“ – 49,99 лв., но и там увеличението е 11,78%.

КЕВР предвижда сериозен скок в цената на тока, който произвеждат топлофикациите, и който НЕК е задължена на изкупува,  той влиза в микса на електроенергията за регулиран пазар. При него средното поскъпване е 24,69%, като отново най-много е при столичното дружество – 34,71 на сто, над 30% е и увеличението при топлофикациите в Плевен, Бургас, Варна.

Тези цени на парното и топлата вода обаче не са окончателни. До 1 юли, до окончателното произнасяне на КЕВР, ще има промени, тъй като цените на пазарите на природния газ, а и на емисиите са с тренд нагоре.

Свързани новини

Божанов обясни, че експертите се смеят на Свиленски за кодовете

Regiona

Избори през март вероятно ще са в различна политическа ситуация, според Димитър Ганев

Regiona

Строителна фирма остави големи стопански клиенти на ЧЕЗ Разпределение в София без ток
Аварийни екипи отстраниха нанесените от несъобразените изкопни дейности щети

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.