Увеличават мощността на ПАВЕЦ „Чаира“

Увеличава се мощността на ПАВЕЦ „Чаира“, обяви министърът на енергетиката Александър Николов.

„Взето бе решение относно ПАВЕЦ „Чаира“. Както, може би повече от вас знаят, това е най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа. Това е и най-значителната регулираща мощност в нашата електроенергийна система. Взетото решение е важно решение относно право на строеж и реализиране на обекта, който е язовир „Яденица“ С това решение ще се увеличи обема на долния резервоар с 9 млн. кубика. По този начин централата ще премине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и ще има възможност за работа на пълна мощност в продължение на 20 часа, капацитетът ще се увеличи два пъти и 22 часа в помпен режим, като в момента това е 11 часа.“, допълни министърът.

„Реализирането на проекта ще доведе до подобряване значително на структурата на резервните мощоности на страната. „

„Казано простичко „Чаира“ може и ще изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система в период от 20 часа“, каза още Николов.

„Реализацията на проекта „Яденица“ започва през 94 година, през 2005 година строителството е преустановено поради липса на финансиране. През 2016-17 година е извършена актуализация на съществуващия проект и чак сега достигаме до етап, в който може да се приеме, че фактическите стъпки по реализацията на този проект ще подсигурят България да запази позицията си на балансьор на ел. енергия в целия регион.“, посочи хронологията на проекта Николов.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Еврохолд и Евроинс осигуриха допълнителни гаранции срещу административен произвол за румънското си подразделение

Regiona

25 са новите случаи на коронавирус в Благоевград

vesito

110 г. от първата в Европа въздушна бомбардировка, извършена от българската авиация

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.