Търсят алтернатива за спестяванията си

Хората и фирмите търсят алтернативни възможности за инвестиции на спестяванията си. И насочват все по-големи суми към инвестиционните фондове, които влагат голяма част от набраните пари в акции и облигации на капиталовите пазари.

Активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, към края на септември възлизат на 7,692 млрд. лв., обявиха от БНБ. За година техният размер се увеличава с 2,445 млрд. лв. (+46,6%), а в рамките на едно тримесечие – с 587,2 млн. лв. (+8,3%). Общият размер на активите на опериращите в страната инвестиционни фондове към края на септември е 6% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, при 4,4% от БВП година по-рано.

Последните данни на БНБ показват, че депозитите в банките за година са нараснали с 10,56 млрд. лв., или с 11,8%. Оказва се, че въпреки практически нулевите лихви по влоговете хората и фирмите продължават да трупат големи суми в банките. Основната причина за това, е че депозитите в размер до 196 хил. лв. са гарантирани, а освен това лихвите, макар и ниски, са фиксирани.

Инвестиционните фондове могат да осигурят значително по-висока доходност от банковите депозити, но при тях винаги има риск доходността да бъде отрицателна – ако например има спад на цените на акциите и облигациите на капиталовите пазари. Затова депозитите продължават да нарастват. Но все повече хора са готови да поемат малко по-висок риск, за да постигнат по-висока доходност за спестяванията си и насочват парите си към фондовете.

Към края на септември 2021 г. активите на местните инвестиционни фондове достигат 2,434 млрд. лв., като за година се увеличават със 752,7 млн. лв. (+44,8%). Само в рамките на едно тримесечие управляваните от тях средства нарастват с 213,5 млн. лева (+9,6%).

Стратегия

Готови са на по-голям риск

Хората и фирмите са готови да поемат по-голям риск, за да постигнат по-висока доходност, и насочват парите си предимно към по-рисковите инвестиционни фондове, показват данните на БНБ. За година активите на фондовете, инвестиращи в акции (които са най-рискови), се увеличават с 422,5 млн. лв. (+64,4%) и към края на септември са 1,078 млрд. лв. Активите на балансираните фондове и фондовете, инвестиращи в имоти, се увеличават с 96 млн. лв. (+28,1%) до 437,1 млн. лв. Средствата, управлявани от фондовете, инвестиращи в облигации, нарастват с 234,2 млн. лв. (+34,3%) до 917,9 млн. лв.

Активите на фондовете, инвестиращи в акции, имат дял от 44,3% от общия размер на управляваните от местните инвестиционни фондове средства, при 39% година по-рано.

Свързани новини

Пеевски не е декларирал три офшорки

Regiona

Бизнесът за зеления сертификат: Опорочиха една добра идея

vesito

Три дами от Благоевград протестираха с искане за справедливост по случая с Милен Цветков

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.