Търговците на грозде в Благоевград „акостираха“ на паркинга на ЗИИУ и при автомивката на бившия съветник Спас Ненов-Петела

Търговците на грозде в Благоевград „акостираха“ на паркинга на ЗИИУ и при автомивката на Спас Ненов-Петела, на изхода от кв. „Струмско“ към Покровнишко шосе. След няколко дни напрежение и разправии с управителя на общинската фирма „Пазари“ Юрий Воев, който им отказа договори за наем на търговска площ на кооперативното тържище в центъра на града, посредниците между собствениците на лозя в целия регион и клиентите бяха принудени в последния момент, буквално дни преди старта на гроздобера, да търсят място да провават продукцията.

На вчерашния пазарен ден на мястото, на което обичайно бе тържището на грозде, имаше само една рекламна табела с телефон. Двама от търговците са наели терен на паркинга зад ЗИИУ, който завчера заградиха с ограничителна лента, а днес се готвят да заредят с първата стока. Останалите са сключили договор до средата на октомври да ползват част от плаца при автомивката на бившия общински съветник Спас Ненов и вече продават там ранните сортове бяло грозде.

„Тук сме болшинството колеги, само двама предпочетоха да са отделно. Дойдохме в петък и вече имаме предписание от Агенцията по храните“, показват Кирил Андреев и Йордан Цанев и един през друг се допълват: „Дойдоха на проверка и казаха, че касите не може да са на земята, затова ги вдигнахме на палета. Тук има три мивки и тоалетна, но искаха и туба да сме си миели ръцете. Тази била малка, трябвало да е бидон от 120 литра. Ще сложим и бидон, но защо го търсят, при положение че на 4 метра има три мивки, при това с топла и студена вода?! На пазара през изминалите 20 г. да не ни предоставиха вода или тоалетна?! Смучат от ноктите забележки, но ще ги изпълняваме, нямаме избор“.

Търговците се надяват клиентите бързо да се ориентират и са спокойни, че ги намират и вече имат купувачи. Първото грозде, което са доставили, е от сортовете мускат, отонел и тамянка, брано в санданското село Хотово.

„Тази година реколтата е много зле заради жегата. Блокът, от който са вадили 12 тона грозде, в момента има само 4,8 тона. Толкова е сухо, че като пускаме гроздето на машината, едва върви. Все едно каберне и мерло мелим, гъсто е като мармалад“, обясняват Кирил и Йордан и добавят: „Но пък захарността е отлична – 22 градуса, ако престои един ден след беритбата, се качва на 23. А цената е същата като миналата година – по 1,20 лв. на килограм, включително с меленето. Но заради новата политика на управляващите хората сега ще трябва да си плащат транспорт до града“, вдигат ръце търговците.

До миналата година в общинската хазна от търговците на грозде са влизали по 20 000 лв., от които 13 000 лв. за „Пазари“, останалите – в „Паркинги и гаражи“, и двете общински фирми, отбелязаха самите те. Тези пари сега ще отидат в джобовете на частници.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

От последните минути! Тежка катастрофа при Добринище, има пострадали

bilyana

 82-годишен дядо от Благоевград пострада сериозно след спор с агресивен мъж

bilyana

Със забавен шоу спектакъл бе открит Националният студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.