„Търговска лига“ иска да строи детска болница в София

Конгломератът „Търговска лига“, под чиято шапка са болничнта верига „Сърце и Мозък“ и още няколко кардиологични болници в страната, производителят на лекарства „Чайкафарма“ и засрахователят „Дал Бог живот и здраве“, възнамерява да строи многопрофилна детска болница в София „Мама и аз“.

Инвестиционното намерение е внесено в Министерството на здравеопазването в края на август и в момента тече законовата процедура по произнасяне, като крайното решение трябва да бъде одобрено от Министерския съвет. Служебният здравен министър Асен Меджидиев коментира лаконично и принципно въпроса, като заяви, че от детска болница има нужда, че спазва законовата процедура и че към момента пряко до него въпросът не е достигнал. Mediapool зададе въпроси и очаква по-детайлна информация за намеренията на държавата и на инвеститора, на които очаква отговори.

Шансът „Търговска лига“ да получи положително становище при съществуващите законови процедури е голям, тъй като предложението им на практика „запълва“ съществуващата ниша, която държавата не успя през последните години. В столицата има доказан недостиг на педиатрична помощ, което е ключов фактор за разрешаването на нови болници и дейности. Разрешаването на частна детска болница по естествен път поставя под въпрос изграждането на държавна такава, което от своя страна предизвика остри обществени и политически реакции по темата.

Според „Търговска лига“ техният проект не отменя, а подпомага и съкращава времето до създаването на държавна национална детска болница. Инвеститорът признава, че „има още дузина педиатрични специалности“, които „Мама и Аз‘ няма капацитет да покрие. В същото време, два дни преди парламентарните избори, инвеститорът твърди, че е получил принципна подкрепа за проекта си от 3 политически формации, които ще влязат в следващия парламент, без, обаче да споменава кои са те. Несъгласие с проекта публично досега са изразили само кандидат-депутати от „Демократична България“.

Това е пореден проект от експанзията на групата, която в последните години разширява влиянието си на болничния пазар. Само преди ден общинският съвет в Стара Загора даде зелена светлина за строеж на нова болница от веригата „Сърце и мозък“. Веригата искаше да строи и голяма болница в Казичене, но получи отказ от бившия здравен министър Асена Сербезова, но обяви, че ще оспорва. Mediapool постави на „Търговска лига“ въпроса дали сега възнамерява да строи две болници в София – и детска, и голяма многопрофилна болница в Казичене, и все още очаква отговор.

Проектът за частна детска болница

Проектът за детска болница „Мама и аз“ предвижда изграждането на изцяло нова сграда, специално проектирана за целта в столичния район „Изгрев“. От позиция на „Търговска лига“ става ясно, че с проекта ще бъде ангажирано архитектурното и строително бюро „Хелвеция“, което е част от фирмената група. Болницата ще разполага с 28 високотехнологични клиники и отделения, в това число: кардиология, кардиохирургия, хирургия, урология, УНГ, ортопедия, АГ, неонаталогия, педиатрия, медицинска генетика, неврология, ревматология, гастроентерология, очни болести, нефрология, диализа, инфекциозни болести, пневмология, ендокринология, онкология, анестезиология, спешна медицина, лаборатории, образна диагностика.

Болницата е планирано да се финансира с публични средства от НЗОК, чрез директни плащания от пациентите, научно-изследователска дейност и др, а издръжката й в първите години ще е от порядъка на 40 млн. лева годишно.

Въпреки, че педиатричните пътеки са едни от най-недофинансираните, „Търговска лига“ казва, че финансовите условия за лечение в „Мама и Аз“ ще бъдат същите както в държавните болници. „Лечението на всички деца ще се заплаща от НЗОК, съгласно разпоредбите на българското законодателство. Допълнително заплащане от родителите за лечението на техните деца не се предвижда“, казват от „Търговска лига“.

Политическа подкрепа?

„Важна новина е, че получихме предварителната подкрепа за проекта на 3 големи политически сили, които ще участват в следващия парламент. А отношението към проблемите на детското здравеопазване у нас е най-критичният тест за готовността на политиците да управляват и решават проблемите на здравеопазването в цялата страна“, казва още инвеститорът.

<iframe src=“https://onedrive.live.com/embed?cid=5715E0E02E9979FA&resid=5715E0E02E9979FA%21304&authkey=ANJtnhMbYg_gbP4&em=2″ width=“476″ height=“288″ frameborder=“0″ scrolling=“no“></iframe>

Преди броени дни собственикът на „Търговска лига“ Тихомир Каменов обяви в рамките на Глобалната инициатива на американския президент Бил Клинтън  (1993 – 2001) създаването и на фондация със същото име „Мама и аз“, на която ще дари 1 млн. лева лични средства за диaгнocтиĸaтa и лeчeниeтo нa мaйĸи и дeцa, вĸл. ycлoжнeния и peдĸи зaбoлявaния, нeпoĸpити oт зaдължитeлнoтo здpaвнo ocигypявaнe или дoбpoвoлнoтo здpaвнo зacтpaxoвaнe в Бългapия.

Ответни реакции

Изненадващото инвестиционно намерение провокира остри граждански, а и политически реакции.

От националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“, която се пребори за рестартиране на проекта за Национална педиатрична болница и отказ на държавата от довършване на стария строеж в двора на Александровска болница, предупредиха, че заявеното от „Търговска лига“ намерение няма да покрие стандартите за национална детска болница, разчитайки единствено на финансирането си от НЗОК и без въвеждането на непосилно за много родители доплащане.

„В същото време подобна структура не би могла да започне работа, без да обезкръви съществуващите в момента в София специализирани детски клиники и звена с изтегляне на кадри и преразпределяне на ограничения бюджет на НЗОК“, се казва в позицията им. Пълната позиция на гражданската инициатива можете да прочетете ТУК.

Срещу проекта с коментари в профилите си във Фейсбук излязоха и кандидатите за депутати от „Демократична България“ Таня Андреева и Кремена Кунева, които също са активисти за изграждането на национална детска болница и са ангажирани с каузата.

Здравният министър лаконичен: Следвам закона

Засега МЗ се изявява лаконично по темата. Преди ден служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев направи принципен коментар и посочи, че от детска болница винаги е имало нужда. По думите му е хубаво да се разшири секторът, за да се постигнат максимално добри условия за децата. По същество той каза, че следва законовата процедура, която в момента е в ход, но уточни, че до момента до него още нищо не е стигнало.

Самата процедура предвижда произнасяне на столичната колегия на БЛС, която вече е дала положително становище, становище от НЗОК за възможностите за финансиране и становище от агенция „Медицински надзор“ за потребността от разкриването на съответните дейности на територията на града и областта.

Председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров също коментира принципно темата в четвъртък, като заяви, че не е толкова важно кой ще инвестира в създаването на детска болница, а дали има необходимост от НЗОК да закупи такава дейност, както е разписано в закона.

Юрист: Ако искането е законно, министърът не може да откаже

Пред Mediapool специалистът по медицинско право адв. Мария Шаркова коментира, че министърът на здравеопазването в тази процедура действа в условията на обвързана компетентност. „Т.е. ако са налице всички предпоставки в закона за даване на зелена светлина за създаване на тази болница, министърът не може да откаже на база на аргументи, свързани с целесъобразност“, посочи тя.

По думите й, проблемът е, че държавната детска болница в момента не съществува като ясно заявен прироритет, дори не е ясно кога ще бъде готова, за да може държавата да аргументира отказ за заявената частна болница.

Тя допълни, че е факт, че в София не са задоволени нуждите в областта на педиатрията и по отделни педиатрични специалности и това не се нуждае от доказване. 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Персонализираното лечение на рака на белия дроб увеличава шансовете за успех

Regiona

Заради войната: Желязото и дървесината поскъпнаха с над 100%!

vesito

Полицията е заловила нова група от 50 мигранти в Бургаския регион

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.