Тъжни истории! Обитателите в мечия парк идвали слепи, с разкъсани ноздри и без зъби

Тъжни истории като във филм за робство има всеки от 19-те обитатели на парка за танцуващи мечки край Белица. Той бе изграден преди 20 г. и е стопанисван от фондацията на голямата кинозвезда и защитничка на животните Брижит Бардо и от “Четири лапи”.

В края на миналата седмица немски лекар направи годишен преглед на 6 женски мечки. Специалистът Марк Гьолкел от института в Лайбниц диагностицира във ветеринарната клиника на парка Светла, Сейда, Йета, Нада, Дана и Рада. Всички бяха щателно прегледани с ултразвук и им бяха взети кръвни проби.

Светла, Сейда и Йета имат проблеми със зрението.
“Сейда е напълно сляпа. Гледачите забелязаха промяна в нейното поведение, но при прегледа лошата диагноза бе потвърдена. Това е причината да я преместим в по-малък сектор. Светла и Йета са полуслепи. За съжаление, бе наложително да се извади по един зъб на Дана, Светла и Сейда”, разказа пред „24 часа“ управителят на парка Димитър Иванов.

Повечето от мечките са много възрастни и имат проблеми с костите, тъй като преди тяхното спасяване са били принуждавани да стоят на две лапи, когато са били “танцуващи”. Заради това управата на парка планира да ги прегледат с рентген.

6-годишният Рику е игрив – върти се повече край своята сънародничка от Албания Йета. Опитва се да привлече вниманието , защото е в любовен период. И двамата са срамежливи, но мъжкият е по-активен. Йета не е във възторг от ухажора, не отвръща на закачките и го отбягва. Накрая Рику къса буково клонче, поставя го пред муцуната на женската и обиден си отива.

Йета е прекарала години, вървейки в летните жеги на верига с прикачена халка на носа до собственика си. Тя е била воденa по албанските плажове, за да си правят хората снимки с нея.

Когато не е “била на работа”, е прекарвала часове на бетонов под, окована с верига в малка колиба близо до къщата на собственика си.

Преди 5 г. ветеринарният екип на “Четири лапи” я освободи от плен. Бе установено, че почти беззъбата мечка има няколко кървящи дупки в носа, недохранена е и страда от очно заболяване.

Рику е открит в малка барака близо до къщата на собственика си в планинско село в Албания. Живял в постоянна нищета и паника, опитвайки да се измъкне от веригите, с които бил завързан.

Страданието му бе прекратено, след като бе преместен в парка, където обича да се катери по дърветата и да играе.

“Любовният период при кафявите мечки е през май-юни. През това време те са много социални. Концепцията на парка обаче не е да размножаваме мечки, а да е дом за тях
В този период за тях любовта е по-важна от храната и може 1-2 дни нищо да не ядат. Иначе през пролетта на ден изяждат около 4-8 кг – плодове, зеленчуци, хляб, месо, орехи.

През лятото дажбата е 10-12 кг, а през есента може да стигне и до 24 кг, когато се подготвят със запаси за зимен сън”, разказва управителят Иванов.

Сега обаче на диета са Станди и Веско. Станди тежи повече от 350 кг и е най-тежкият и лаком обитател – постоянно търси храна. В парка е от 2015 г. заедно със сестра си Бойка. Преди това 8 г. са живели в клетка в зоокът в русенското село Николово. За първи път в живота си двете мечки заспали зимен сън по едно и също време през 2017 г.

Веско пък е настанен в селището през 2019 г., като е роден в зоопарка във Варна, а след това е бил в София. Когато го докарали в Белица, бил слаб, вече е качил 100 кг.

Тази година за първи път е заспал зимен сън За последните 10-ина дни мечото селище загуби двама от обитателите си. Наложи се да бъдат приспани Стефан и Лейди М.

Мечокът бе първият обитател от създаването на убежището. 34-годишният звяр бе приспан. Гледачите забелязали, че не е активен както обикновено и много рязко състоянието му започнало да се влошава. Движенията му ставали все по-трудни с всеки изминал ден. Показвал признаци на болка и едва се хранел.

Медицинският преглед, ултразвуковите и кръвните изследвания разкрили чернодробни тумори и тежка анемия. Лошата прогноза, липсата на възможности за лечение и фактът, че това състояние е силно болезнено за него и влошава благосъстоянието му, довели до решението на лекарите.

Той бе една от най-дружелюбните мечки, бе кротък и спокоен, разказаха гледачите.

В първите дни бяха изнервени, защото липсва мъжкият, който бе доминиращ в пространството и въвеждаше ред”, разказва шефът на парка.

Приспана бе и 43-годишната Лейди М – най-старата обитателка в селището. На преглед във ветеринарна клиника в София с томография се установило, че страда от тежка артроза в раменната и тазобедрената става. Това е много болезнено състояние и вече не се повлиявало от болкоуспокояващи.

Подвижността на мечката била силно ограничена поради цялостното състояние. Лейди М е имала много страдания в миналото си. Тя бе спасена през 2007 г., преместена от зоологическата градина в Шумен. Преди това е била “танцуваща”. Била с отрязано ухо и напълно сляпа, но успяла да се адаптира към новия живот и дори си намерила приятел – мечока Добри.

 Предишните собственици са я наричали с различни имена, но всички започвали с буквата М – Маша, Миша, Мариана, и затова прозвището било Лейди М.

Добри, с който обитаваха един сектор, не дава знаци, че приятелката му му липсва. Преди време в парка пристигнал предишният му собственик – мечкадар от с. Ягода, при когото животното живяло с името Гошо. Бил сигурен, че Добри (Гошо) ще го познае.

“Разрешихме му да хвърли няколко ябълки на Добри, но мечокът наведе глава и се отдръпна, не захапа ябълките. В това време дойде друга мечка и ги изяде.

Добри е сляп, но има силно обоняние и слух. Не реагира и на подвикванията”, разказва за срещата директорът Иванов. Поведението на Добри в този случай може да се тълкува като лош спомен от предишния живот. Той е бил използван за преборване с хора, след това е обучен да танцува. По време на транспортиране в ремарке шофьорът намалил рязко скоростта и Добри се ударил в метален прът, наранил лявото си око и загубил зрението си.

Предстои разместване на животните в секторите. Ще се съберат най-младите – македонското мече Теди, докарано през декември от зоологическата градина в Щип, и Рику. Целта е да създадат трайно приятелство. После при тях ще пуснат и женски, като целта е да се съберат на едно място по-младите, а старите да са отделени.

Шефът на парка смята, че всеки обитател си има собствен характер и изградена тактика как да реагира и да съжителства с останалите.

Тази година паркът отвори на 26 април, няма обиколки с екскурзовод, по едно и също време могат да влязат максимум 4-ма души.

Свързани новини

Община Банско се подготвя за Голяма Богородица

vesito

Починалият от COVID-19 мъж в Благоевград е страдал от сърдечна и дихателна недостатъчност

desi

Цветомир Паунов и Андрей Новаков проведоха работна среща с актива на ГЕРБ в Сатовча

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.