Туроператорът Здравка Чимева с лоша прогноза за летния туристически сезон

Гръцките хотели отказват да приемат заявки за почиващи това лято българи заради неяснотите във връзка с 14-дневната карантина, която всеки преминал границата между България и Гърция трябва да премине. Това съобщи собственичката на туроператорска агенция в Благоевград Здравка Чимева, която  от седмица се опитва да намери хотел за двудневни екскурзии на благоевградчани до Бяло море.

„Миналата година те бяха организирани от 1 юни, но сега гръцките хотели отказват резервации дори за юли. Мотивът им е, че нямат сметка да отворят за 1-2-ма почиващи и вместо да трупат загуби, предпочитат въобще да не отварят това лято”, обясни Чимева.

Според нея летният туристически сезон ще е напълно загубен, докато министър Ангелкова не разбере, че в този бранш решенията не могат да се вземат от днес за вчера и че хотелиери, туроператори, превозвачи се нуждаят от 2 седмици, в които да организират дори най-елементарната и близка дестинация, каквато е Гърция за благоевградчани.

„По същия начин стои и въпросът с екскурзиите в чужбина – за да организираш една такава, са нужни десетки разговори с хотели в чужбина, с превозвачи, застраховки, летище, туризмът не е буца сирене, която купуваш днес и веднага можеш да нарежеш на порции, тук предварителната подготовка е огромна”, ядосва се благоевградчанката.

Според нея абсолютно неработеща е и прословутата мярка 60 на 40, с която държавата обяви, че ще подпомогне работодателите. „Не знам кои са тези 1400 работодатели, които са получили помощ от 6 млн. лв. по тази мярка, но аз подадох документи още в първия ден – преди повече от месец, и до момента не съм получила нищо – обясни Чимева. – Непрекъснато търсят още и още документи, край няма”.

Тя е подала документи само за 2 от служителките във фирмата, себе си продължава да осигурява, а освен осигуровките на счетоводителката във фирмата плаща и заплата. С баланса отдавна е на червено, защото от 13 март до момента офисът й е отворен само по 3 часа, а единствената му дейност са преводите на документи.

„На практика туризмът не може да се отпуши, докато с официален документ правителството не обяви конкретна дата за падане на карантината и условията, при които ще се почива на нашето Черноморие”, обясни Чимева. Със зам. директора на театъра Валери Миленков обсъждали кратки екскурзии до нашето море в базите на „Ученически отдих”, които тази година ще останат без деца, но и там все още нямат никаква конкретна информация от кога ще могат да приемат почиващи, при какви хигиенни условия, как ще се процедира с храната и т.н.

„Затова нито аз, нито колегите ми смеем да обявим на клиентите ни каквато и да е дата за записване и единственото, което правим, е да следим половинчатите мерки на Министерството на туризма, които стигат до нас само от медиите”, обясни ситуацията, в която е поставен българският туроператор, Здравка Чимева.

Източник: Вестник „Струма“

Свързани новини

Див екшън! Двама се млатиха пред хотел в Баня

vesito

/Видео/ Председателят Андон Тодоров: Аз съм тук в ОбС да работя за хората! Ако имам подкрепа добре, ако не – си тръгвам

vesito

Васил Божков от Дубай: 2-3 седмици бях в затвора „Ал Ахбар“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.