Туроператорите остават без помощи от държавата

Държавата спира помощите за туроператорите. Причината за това са обнародваните на 16 септември в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България за 2021 г.

Заради тях се налага Министерството на туризма да прекрати процедурата по набиране на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на „Държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 г.“. Това съобщиха от министерството.

От Министерството обясняват, че това обстоятелство променя дизайна на съществуващата схема и налага стартиране на нова процедура по нотификация пред Европейската комисия. При положително становище трябва да започне нова процедура по предоставянето на държавната помощ.

Схемата за държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, беше отворена за кандидатстване на 23 юли 2021 г. в Системата за управление на националните инвестиции /СУНИ/, с краен срок за кандидатстване 30 ноември 2021 г., се напомня в прессъобщението.

Припомняме, преди месеци туроператорите излязоха на протест пред Президентството. Причината – подзаконов нормативен акт, издаден от Министерството на туризма на 18 юни.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Средната възраст на заразените у нас с коронавирус вече е 51,5 г. при 541 доказани случая

vesito

Кои са очарователните зимни курорта в България?

vesito

Шофьорските курсове се очаква да поскъпнат

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.