Туристическият бранш в Сандански с ултиматум до премиера и президента: Премахнете PCR за влизане в България, или излизаме на протест

Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански излезе с ултиматум към властта: или до седмица управляващите премахват изискването за влизане в страната на български и чужди граждани само след представен актуален от последните 48 часа PCR тест, или излизат на протест.

Сдружението с председател Илия Пасков излезе с отворено писмо до президента и министър-председателя. В него те се обръщат с молба за спасяване на бранша, който в навечерието на коледните и новогодишните празници отново е изправен на прага на финансово и физическо оцеляване.

Ето целия текст на отвореното писмо:

„Ние сме широка организация от хотелиери, ресторантьори и туроператори, представляваща туристическия бранш в различни региони на Югозападна България. Вследствие на Ковид кризата последните две години ние постоянно сме изправени пред опасност да загубим своето препитание и бизнес. Препитание, от което се изхранват хиляди семейства от региона. Всички локдауни и рестрикции се случват предимно в сезоните пролет и есен, през които нашият регион е най-посещаван от туристи. Заради това ние търпим най-тежки загуби на средства и персонал. Хиляди служители остават без работа и се преориентират в други сектори. Оценяваме мерките и грижата на българските институции за запазване на здравето и живота на хората, но последните решения на българската държава и в частност решението всеки български и чужд гражданин да влиза в страната ни единствено и само с актуален от последните 48 часа PCR Ковид тест поставя туристическия бизнес отново на ръба на оцеляването. Също така считаме, че въвеждането на това ново условие за влизане в страната е в директно противоречие и дори напълно обезсмисля кампанията за масова ваксинация и употреба на т. нар. зелен сертификат. Кампанията, в която вложихме огромни усилия и средства. Какъв е смисълът да убеждавате хората да се ваксинират, за да водят нормален начин на живот, ако в същото време нарушавате и усложнявате ежедневието им с поредните нови рестрикции и правила? Какъв е смисълът да въвеждате т.нар. зелен сертификат, ако чрез някоя нова наредба или правило отново ще ограничите свободата на гражданите? На кого е нужна ваксината, ако тя не улеснява българина в неговите пътувания зад граница и прибирането му в България, а всеки път изисквате PCR тест, с който освен че губите времето на хората, а и допълнително бъркате в и без това изтънелия им джоб?

Уважаеми госпожи и господа, настояваме за спешна преоценка на последните взети от Вас мерки, регулиращи условията за влизане на чужди и български граждани в страната. Подчертаваме, че държим за цивилизовано решение на този проблем, като с това отворено писмо не заставаме против епидемиологичните мерки и усилия, което българското правителство полага за решаване на Ковид кризата. Същевременно обаче, дебело държим да подчертаем, че в случай на липса на адекватно решение от страна на българските институции, което да включва премахването на условието за актуален PCR тест за влизане в България, нашето Сдружение ще премине към ефективни протестни и стачни действия, които освен инфраструктурно ще блокират и целия туристически и ресторантьорски бранш в Югозападна България. Очакваме спешна промяна. В случай, че до края на тази седмица такива няма, ние запазваме правото си да излезем на ефективни протестни действия не само в Югозападна България, но и в София”, се казва в отвореното писмо.

Свързани новини

Зловещо! Намерен полуразложен труп

vesito

Продават имотите на благоевградски бизнесмен в Банско

vesito

Подробности за полицейската акция на Е-79 край Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.