Трябва ли да мием яйцата преди съхранение и консумация

Диетологът Елена Соломатина посочва дали трябва да се мият яйцата преди съхранение и консумация.

Лекарят обяснява, че преди да поставите яйцата в хладилника, те не трябва да се мият. Факт е, че салмонелозата може да бъде върху черупката. За да се предпазят от него, яйцата имат специален филм. Ако се отмие, защитният слой ще се увреди и ще се отвори „входната врата за евентуална салмонела“, казва диетологът.

Соломатина препоръча яйцата да се измият непосредствено преди употреба, за да не попадне мръсотия вътре в яйцето.

„Ако не ги изпържим достатъчно или не ги сварим добре, можем да се отровим дори от привидно пресни яйца“, предупреждава диетологът, предаде dariknews.bg.

Лекарят говори и за безопасния срок на годност на яйцата. Така например твърдо сварените яйца могат да се съхраняват половин месец. Но, ако ги измиете, само три дни. Рохко сварените яйца, дори и с черупката, се съхраняват 2-3 дни. Трайността на салата с нарязани яйца е един ден.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Дневен хороскоп за 15 февруари 2022г.

vesito

Дневен хороскоп за 12 април 2021г.

vesito

Светът празнува Международния ден на усмивката

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.